OLJE OG GASS

25 prosent av alle boliger til salgs ligger i Rogaland

Alvoret har gått opp for folk i oljebransjen, konkluderer Nav.

Nav Rogaland er klare på at arbeidsledige fra oljebransjen ikke kan forvente å få jobbene sine tilbake. det må tenkes nytt. Her, en offshorearbeider på Edvard Grieg-plattformen
Nav Rogaland er klare på at arbeidsledige fra oljebransjen ikke kan forvente å få jobbene sine tilbake. det må tenkes nytt. Her, en offshorearbeider på Edvard Grieg-plattformen Bilde: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NTB
21. mai 2016 - 17:30

– Da ledigheten økte her i 2014 var det mange som trodde at det ville komme jobber igjen, slik det alltid har gjort i oljebransjen. Men bransjen kutter kostnader for å være konkurransedyktig framover, så de jobbene kommer neppe tilbake. Den realiteten har mange tatt inn over seg, sier fylkesdirektør i Nav Rogaland, Truls Nordahl.

Mer enn doblet ledighet

I Rogaland er ledigheten økt fra 2,2 til 4,6 prosent i perioden august 2014 til april 2016.

Da stillingskuttene i olje- og gassnæringen begynte, var det fremdeles stort behov for kompetansen andre steder i regionen.

– Det var sårt tiltrengt kapasitet, men nå er de stillingene fylt. Da gjelder det å finne andre muligheter. Det er mange veier til målet.

Må gi jobb

Nordahl svarer på utspill der NITO utfordrer Nav til å kurse og etterutdanne de ledige, slik at de kommer ut i arbeid igjen så fort som mulig.

– Vi har noen kurs, for eksempel etablererkurs for dem som vil begynne noe på egen hånd, men generell kompetanseheving er ikke vår oppgave. Vi kan støtte, og vi syns det er bra når folk har forslag, kurs de vil ta, men vi legger stor vekt på at det gir jobb og ikke bærer preg av selvrealisering. Vi kobler på den konkrete kompetansesnutten du mangler for å komme raskere inn i en konkret stilling, sier han.

Akkurat nå har Nav Rogaland omkring tusen ledige ute i praksisplass.

– Mange har jobbet litt smalt, vært veldig spesialiserte og flinke, men mangler den brede erfaringen som trengs. Å kunne føye til en ny linje på CV-en om mer erfaring, det er nok et veldig klokt valg på veien mot ny jobb.

Nedtur før opptur

Nordahl er optimistisk på lengre sikt, men venter at ledigheten skal øke enda mer før det snur og prosjektene de har i gang, får sysselsettingseffekt. Det kan ta et år eller to, mener han.

– Innstillingen i regionen er fantastisk. Selv om mange arbeidsgivere ikke tjener noe særlig, har de aldri tatt inn flere i praksis enn nå. De arbeidssøkende er blitt veldig åpne og viser stor fleksibilitet, sier Nordahl.

Nav har tidligere fått kritikk fordi de har sagt at arbeidsledige må være villige til å flytte:

– Det finnes stillinger i Sverige, i Danmark og flere steder i Norge. Det kan være ukependling, kanskje lengre perioder. Det er forskjellig hva den enkelte kan gjøre, men den diskusjonen ser vi at stadig flere har hatt rundt middagsbordet. Mange har innsett at det uansett er en god investering å drive med noe, ikke gå og vente på at drømmejobben skal dukke opp her.

For tiden ligger 25 prosent av boligene som er til salgs i landet, i Rogaland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det kan tyde på at mange ser etter mindre bolig for å spare penger – eller at de skal flytte herfra, sier Nordahl.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.