Bare i årets siste kvartal blir tapet 300 millioner kroner, skriver NCC i en pressemelding. Etter å ha investert i 2 fabrikker og 200 ansatte har selskapet ikke klart å hente ut de kostnadsbesparelsene som var ventet.
Skuffelse
I Norge er det skuffelse over at svenskene har gitt opp forsøkene på å industrialisere byggeprosessen.
– Det er veldig synd, jeg har stor tro på grunntanken om at økt industrialisering vil få ned byggekostnadene, sier Jon-Erik Lunøe, leder i boligdivisjonen i Selvaagbygg. Lunøe var tidligere sjef i NCC Bolig og arbeidet med planer om å ta det nye konseptet i bruk i Ski.
– Min refleksjon er at de har gjort veldig store investeringer og har hatt veldig høye ambisjoner. Når NCC så at det ville ta lang tid å få pengene tilbake valgte de å legge ned.
Litt for kjapt?
– Dette er trist, byggenæringen trenger fornyelse og industrialisering, sier Per Jæger, administrerende direktør i bransjeforeningen Boligprodusentene. Jæger undres også over at NCC har gitt opp så kort tid etter oppstart.
– Dette er vel noe av det mest overraskende jeg har hørt. Det er veldig skuffende. Fabrikken er jo fortsatt i innkjøringsperioden, sier administrerende direktør Sverre A. Larsen i Byggenæringens Landsforening, til Finansavisen.
Han kan ikke skjønne at NCC ikke har fått lønnsomhet i prosjektet. Målet var å halvere byggetiden og senke kostnadene radikalt.
– Vi mener økt industrialisering er eneste vei å gå. Noe annet nytter ikke. Når polakkene forsvinner fra byggeplassene, hva vil skje da, spør Larsen.
Satser fortsatt
– Jeg tror næringen fortsatt vil søke industrialiserte løsninger, sier Lunøe. Selv styrer han to prosjekter for Selvaagbygg. – Vi har Silvida, det er et eneboligkonsept under utvikling og vi går meget langsomt frem. Så har vi Selvaaghus som er modulbaserte boligblokker. Dette står nå for mellom 20 og 30 prosent av leilighetene vi bygger.
NCC vil fortsette arbeidet med å utvikle tekniske plattformer som kan sikre rasjonell produksjon, bekrefter informasjonsdirektør Øyvind Kvaal i NCC Norge. – Vi er i byggenæringen altfor lite flinke til å tenke nytt, legger han til.
Utviklingen av konseptet NCC Komplett startet i september 2002. I fjor åpnet den første fabrikken i Halstadhammar i Sverige. Åpningen skjedde med pump og prakt og den svenske statsministeren til stede. Hele ideen var inspirert av verkstedsindustrien.