TUNNELER

NCC-jubel for gjennomslag på Færøyene

Torsdag skjøt NCC aller siste salve i undersjøiske Sandoytunnelens 10,8 km lange hovedløp, som når den står ferdig gjør at man kan reise fergefritt fra Sandoy til Færøyenes hovedstad Tórshavn.

NCC og underentreprenører samlet på røysa etter gjennomslagssalven, som ble utløst kl 13.15 lokal tid.
NCC og underentreprenører samlet på røysa etter gjennomslagssalven, som ble utløst kl 13.15 lokal tid. Foto: NCC
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
4. feb. 2022 - 09:11

Selve gjennomslagssalven ble utløst torsdag klokken 13 lokal tid. Dermed er åpent tunnelsamband etablert og Sandøya er knyttet sammen med den færøyske vei-infrastrukturen og hovedstaden Tórshavn.

– Dette er nok en viktig milepæl i andre del av vår entreprise på Færøyene, og som igjen viser vår solide kompetanse innen komplekse tunnel- og infrastrukturprosjekter. Nå ser vi fram til å bygge og klargjøre tunnelen for trafikk, sier Per Jonsson leder for NCC division Civil Engineering Norge i en melding fra selskapet.

Blir neste vinter like tøff som den forrige så vil Vy prioritere annerledes. Fv. Erik Røhne, Vys konserndirektør for tog, og Hans Bendik Eriksen, direktør for kjøretøy og kvalitet.
Les også

De gamle 69-togene: – Vi har ingen umiddelbare løsninger

Den andre NCC-tunnelen på  to år

Sandoytunnelen er den andre undersjøiske tunnelen under Atlanterhavet som NCC bygger i denne entreprisen. I desember 2020 ble den 11,2 km Eysturoytunnelen åpnet på øyriket.

– Gjennomslag i Sandoytunnelen er en viktig begivenhet for oss. Når tunnelen står ferdig vil den blant annet øke mulighetene for å bo samt øke næringsutviklingen på Sandoy, sier administrerende direktør Teitur Samuelsen fra byggherren P/E Eystur- og Sandoyartunlar (EST).

– Jeg vil takke NCC som er svært teknisk dyktige i tunnelbygging, og der vi har unngått skader og utfordringer er håndtert hele veien. Dette har gjort at vi har følt trygghet ved prosjektets gjennomførelse, sier Samuelsen.

Nå gjenstår to år med innredning av Sandoytunnelen fram til den skal stå ferdig på nyåret 2024.

Sandhøytunnelens påhugg ved Gamlarætt <i>Foto:  Grønvold Frank, NCC</i>
Sandhøytunnelens påhugg ved Gamlarætt Foto:  Grønvold Frank, NCC

To undersjøiske tunneler i samtidig produksjon

Byggingen av Sandoytunnelen startet i 2018, og fram til åpningen av Eysturoytunnelen i desember 2020, pågikk byggingen av de to undersjøiske tunnelene parallellt.

– NCC har solid erfaring med å bygge tunneler på Færøyene. At vi igjen leverer i henhold til plan er vi stolte av, sier Aage Lien, leder for Region Tunnel og Tung Masseforflytning i NCC Infrastructure.

Sandoytunnelen går fra fergeleiet Gamlarætt på Streymoy og til Traðardalur på Sandoy. På sitt dypeste er tunnelen -147 meter under havoverflaten.

F.v. Bas Janus Vang, prosjektsjef Alf HelgeTollefsen og bas Christoffer Paulsen, sistnevnte utløste selve gjennomslagssalven i Sandoytunnelen på Færøyene <i>Foto:  Stenersen Robin, NCC</i>
F.v. Bas Janus Vang, prosjektsjef Alf HelgeTollefsen og bas Christoffer Paulsen, sistnevnte utløste selve gjennomslagssalven i Sandoytunnelen på Færøyene Foto:  Stenersen Robin, NCC

Solid tunnel-erfaring

NCC har solid erfaring med å bygge undersjøiske tunneler på Færøyene. NCC bygget på begynnelsen av 2000-tallet Vagatunnilin och Nordoyatunnilin. Flere av nøkkelpersonene som arbeider i de to siste tunnelprosjektene var også med å bygge de to foregående tunnelene.

Tunnelene gir et viktig bidrag i å knytte samfunn, bedrifter og mennesker nærmere hverandre. Byggingen utgjør også den største infrastruktursatsningen på Færøyene noensinne.

Kunden er P/E Eystur- og Sandoyartunlar (EST), som eies 100 prosent av Landstinget på Færøyene.

Test av lydsystemet i en av testtunnelene til Statens vegvesen. Oppfinnerne Eugene Zaikonnikov og Tron Vedul Tronstad følger med.
Les også

Bjellelyd skal hjelpe deg ut ved tunnelbrann

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.