Friends of the Earth og seks andre miljøorganisasjoner, samt 17.000 privatpersoner, gikk i 2019 rettens vei i Nederland med krav om at Shell måtte kutte mer i sine utslipp av skadelige klimagasser. Onsdag fikk de medhold.
I kjennelsen fra domstolen i Haag pålegges Shell innen 2030 å kutte utslippene med 45 prosent fra 2019-nivå.
Dette er mer enn det energigiganten har lagt opp til i sine planer, men Shell har anledning til å anke kjennelsen.
Ikke konkret nok
Shell hevdet under rettssaken at det er regjeringer som har ansvaret for å overholde utslippskravene i Parisavtalen, ikke selskap som dem selv.
Selskapet fastholdt også at de jobber seriøst med å få ned utslippene og viste til at de senest i februar satte seg nye mål for dette. Ifølge disse målene skal Shell kutte utslippene med 20 prosent fra 2016-nivå innen 2030, med 45 prosent innen 2035 og med 100 prosent innen 2050.
Det forrige målet Shell satte seg, var å kutte med 30 prosent innen 2035 og med 65 prosent innen 2050.
Domstolen i Haag konkluderer med at disse målene ikke er tilstrekkelige, og at det heller ikke er presentert konkrete tiltak for hvordan de skal nås.
Unikt
– Klimasøksmålet mot Shell er unikt, for det er første gang i historien at dommere er bedt om å pålegge et selskap å slippe ut mindre CO2, påpekte den nederlandske avdelingen av Friends of the Earth før kjennelsen forelå.
Nederland vil være særlig utsatt for klimaendringer ettersom en tredel av landet ligger lavere enn havets overflate.
Nederlands regjering har forpliktet seg til å kutte utslippene med 49 prosent innen 2030.
Flere søksmål
Rettssaken i Haag er fulgt nøye av miljø- og klimaaktivister verden over, og i flere land er regjeringer og selskap trukket for retten med krav om utslippskutt.
I Norge tapte i fjor Natur og Ungdom og Greenpeace et klimasøksmål mot staten, som de hevdet brøt grunnloven ved å åpne for oljeleting sørøst i Barentshavet.
I mars avviste EU-domstolen et gruppesøksmål med krav om skjerpede klimamål i unionen, mens en fransk domstol noen uker tidligere ga miljøorganisasjoner medhold i at den franske stat ikke gjør nok for å stanse klimaendringene.
Milliardsum skal gi færre forsinkelser: – Pendlere har ikke råd til å stå på perrongen i seks år til