NYHETSBREV

Nekter å konkurrere om pris

– Vi skal være på topp. Derfor vil vi ikke konkurrere på pris, sier Bürkert-sjef.

30. juli 2014 - 07:00
Vis mer

Triembach-au-Val, Alsace: Heribert Rohrbeck, konsernsjef for Bürkert, gjør det krystallklart at selskapet ikke vil trekkes inn i priskonkurranser for å kjempe om salg. Målet deres er å tilby verdiøkning, ikke bare til kunden, men også til kundens kunder.

Egen elektronikk

Rohrbeck har invitert en gruppe journalister til en av Bürkerts fabrikker i Triembach-au-Val, kun få kilometer fra Strasbourg. Fabrikken startet i 1956 med å produsere enkle mekaniske komponenter. I dag er det selskapets produksjons- og utviklingssenter for sensorer, chips og elektroniske komponenter.

– Vi har vært for lite flinke til å fortelle at vi har en avansert utviklingsavdeling for sensorer og chips, og at vi også produserer dem selv. Vi kjøper ikke fra underleverandører. Det skal vi kommunisere bedre, sier Rohrbeck.

For 20 år siden, da Rohrbeck arbeidet i Bürkerts FoU-avdeling, var det 53 ansatte. I dag er det 250 som jobber med FoU. Selskapet investerer mellom syv og ti prosent av omsetningen i forskning og utvikling.

Tar FoU-risiko

Ifølge Bürkert-sjefen har selskapet en åpen holdning til forskning, uten å sette for strenge rammer for ingeniørene.

– Det hender vi investerer massivt i ny teknologi uten å vite hva som kommer ut av det. Vi tar en høy risiko.

Den risikoen velger han å ta for å være klar med de rette produktene til bransjene der han ser vekstmuligheter. Han lister opp næringsmiddelindustri, bryggerier, helse, hygiene, farmasøytisk industri og analyse som områder han venter vil vokse.

– Men veksten deler seg mellom vekst i næringene og det vi tar fra konkurrentene. Det er derfor vi må være på topp, og også derfor vi ikke vil konkurrere på pris.

Viktig nisjemarked

Også for Norge ser han muligheter.

– Norge er et lite nisjemarked, men veldig interessant for oss. Dere stiller høye krav, og landet er rikt.

I norsk industri trekker Rohrbeck frem skipsbygging og offshorevirksomhet som to interessante områder. Han venter også gode markeder innen fiskeoppdrett og deler av næringsmiddelindustrien.

– Fiskeoppdrett trenger absolutt alt vi kan tilby, sensorer, kontrollere, ventiler. Vi kan levere til hele loopen inklusive avløpsvann. Jeg ser også vekst innen miljøteknologi, det gjelder spesielt for skipsbygging. På store skip kan mye av kraften som i dag kommer fra dieselaggregater bli levert fra brenselceller i stedet. I tillegg til dette har vi doseringsanlegg for Urea til å redusere NOx-innholdet i eksosen.

Tekno-freak

Konsernsjef-rollen til tross, Rohrbeck har ikke glemt at han opprinnelig er flyingeniør med bakgrunn fra forskning.

– Du vet, vi ingeniører er tekno-freaker. Ingen av ingeniørene hos oss synes vi har nok produkter, mens kontrollerne synes vi har for mange. Vi elsker teknologi, det er det som driver oss.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.