INDUSTRI

Neste år kommer mobiler med norsk super-kameralinse

Polights spesielle mobillinse er endelig klar for produksjon.

27. feb. 2016 - 15:39

BARCELONA: Det har vært et langt utviklingsløp for norske poLight. Horten-selskapet har vært representert på World Mobile Congress i mange år og vi har snakket med dem like lenge.

Selv om teknologien deres har virket godt, har de støtt på problemer. Det er ikke mange selskaper i verden som kan produsere det mikromekaniske produktet de har konstruert, og for et par år siden la produksjonspartner Texas Instruments like godt ned hele produksjonslinjen sin.

Heldigvis fikk de en produksjonsavtale med ST Microelectronics, som er verdens største MEMS-produsent. Nå er produksjonen i gang og kundene har mottatt produkter som de er i ferd med å implementere.

Nå håper de at flest mulig av mobiltelefonene i løpet av et år eller to skal inneholde deres teknologi som representerer noe fundamentalt nytt på markedet.

Superlinse

poLight har laget en linse som kan endre form på et millisekund. Det betyr at den kan erstatte komplekse linsesammensetninger som brukes i en såkalt voicecoil for å autofokusere et kamera.

Det krever strøm å flytte en stabel med linser og det tar tid. poLights T-lens er i stedet en transparent polymer på en glassplate som er dekket av en supertynn film av glass.

I dette glasset finner vi en ring av piezoelektrisk materiale rundt polymeren som gjør at den, sammen med glassfilmen, kan trekke seg sammen.

Fordi glasset er så tynt og polymeren så fleksibel gjør det at linsen endrer form. Den blir mer eller mindre konveks.

Og ikke bare det. Den kan endre form på et millisekund og det er lynraskt i forhold til konvensjonelle linser.

Den lynraske endringen gjør at kameraet kan ta en rekke bilder med ulike fokus før det skjer noen bevegelser i bildet.

Lynrask fokus: Et kamera med TLens vil fokusere øyeblikkelig om noe holdes inn i nærfeltet, mens et med voicecoil vil bruke tid. I tillegg vil voicecoilsystemet pulsere frem og tilbake og gjør at fokusfeltet skjelver.
Lynrask fokus: Et kamera med TLens vil fokusere øyeblikkelig om noe holdes inn i nærfeltet, mens et med voicecoil vil bruke tid. I tillegg vil voicecoilsystemet pulsere frem og tilbake og gjør at fokusfeltet skjelver.

Strømgjerrig linse

Mobilprodusentene er også bekymret for strømforbruket.

Derfor er det et veldig godt salgsargument for poLight at T-lens opererer med et strømforbruk på 2 milliwatt, mens en vanlig voicecoil trenger 250 milliwatt.

– Hvis vi ser på frontkameraene i dag, så har ikke de fleste slike autofokus. Med T-lens er det mye lettere å bygge inn denne funksjonen der det er lite plass. De som gjør det kan lage telefoner hvor det er mulig å ta en rekke bilder etter hverandre. Da kan kundene ta selfier hvor både de selv og Eiffeltårnet er i fokus, sier adm. direktør i PoLight, Øyvind Isaksen.

Alt i fokus: En av egenskapene til TLens er at den gjør det mulig å ta bilder hvor både det som er nært og fjernt er i fokus.
Alt i fokus: En av egenskapene til TLens er at den gjør det mulig å ta bilder hvor både det som er nært og fjernt er i fokus.

I gang

Mens selskapet i årevis har snakket om at nå er det like før, er de nå i gang.

T-lens er allerede ute hos kunder som skal kvalifisere og lage de ferdige produktene; kameramoduler med T-lens i stedet for voicecoiler.

– Det er ikke mobilprodusentene som er våre kunder. De kjøper det meste av innholdet i mobiltelefonene i form av komponenter. For oss betyr det at det er kameraprodusentene vi selger til. Det betyr selvfølgelig at vi ikke snakker med mobilprodusentene. Vi snakker med alle sammen for å tromme opp interessen og den mangler ikke. 90 prosent av dem er veldig entusiastiske og ser potensialet for T-lens, sier salgssjef Joakim Nelson, som har jobbet i mobilindustrien i flere tiår.  

  1. Les også: Klar med rekordmotor og nytt skipsdesign - nå venter de bare på kundene

Dobbeltkamera

– Foreløpig støtter vi kameraer med en sensorstørrelse på 1/3 tomme. Da dekker vi de aller fleste modellene på markedet. Men neste produktserie, den vi kaller Platinum, vil støtte sensorer på 1/2,3 tommer og da dekker vi alle. Men det som skjer nå i markedet er at noen vil gå over til to mindre i stedet for et stort kamera. Det gir en rekke fordeler, ikke minst for oss. Det er vanskelig å plassere to kameraer med voicecoil tett inntil hverandre, og de vil forstyrre hverandre på grunn av at de forstyrrer hverandre elektromagnetisk, sier Isaksen.

Går det som han ønsker vil framtidens mobiltelefoner ha tre T-lenser. En for hvert kamera.

 

Klar til å erobre: Adm. direktør i poLight, Øyvind Isaksen (t.h.) og salgssjef Joakim Nelson snakker med alle mobilprodusentene og melder at 90 prosent er begeistret for den norske linseteknologien. <i>Foto: Odd Richard Valmot</i>
Klar til å erobre: Adm. direktør i poLight, Øyvind Isaksen (t.h.) og salgssjef Joakim Nelson snakker med alle mobilprodusentene og melder at 90 prosent er begeistret for den norske linseteknologien. Foto: Odd Richard Valmot

Optisk stabilisering

– Når nå produksjonen snart er i gang skal vi kaste oss over neste prosjekt som vi starter opp neste år. Vi har lenge visst at vi kan bruke teknologien til optisk stabilisering og at det kan implementeres på den samme brikken, sier Isaksen. 

Polight regner med å bruke et par år på forskning og utvikling før produktene er klare. 

– Det er ingen tvil om at T-lens kan brukes til mye mer enn i mobiler, men vi vil unngå å gå i fella med å spre oss for mye. Senere skal vi selvfølgelig se på nye markeder og de kommer det til å bli mange av. Smartklokker vil få kameraer, strekkodelesere trenger autofokus, biler, endoskoper, for ikke snakke om alle sensorene i den nye IoT-verdenen som skal ha kamera og som trenger superlavt strømforbruk når de fokuserer. 

På børs

– På tross av den lange utviklingstiden og forsinkelsen som TI forårsaket, og at det brente en del broer, har investorene tro på oss. Vi har fått inn rikelig med kapital og neste år skal selskapet på børs, sier Isaksen.

Det vil gi dem finansielle muskler til å holde et høyt utviklingstempo. For selv om de ligger langt foran konkurrentene vil det før eller siden komme noen med andre ideer.

ST Microelectronics, som produserer T-lens, gjør store investeringer i produksjonslinjen og de forteller oss at dette har de tro på.

– Foreløpig ser det veldig bra ut. Vi får bekreftet av de store produsentene vi snakker med om at vi ligger godt plassert i teten av denne utviklingen på dette området. Jeg tror vi ser de første mobilene med vår teknologi på markedet i første halvår neste år, sier Isaksen. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.