MUSIKK

Neste generasjon vinylplater på vei: Lover bedre lyd og lenger spilletid

Neste år kommer den analoge varianten av HD-lyd. Kanskje.

Mange foretrekker fortsatt lyden fra en vinylplate. Ny teknologi skal forbedre formatet ytterligere.
Mange foretrekker fortsatt lyden fra en vinylplate. Ny teknologi skal forbedre formatet ytterligere.
14. apr. 2018 - 20:40

Det østerrikske selskapet Rebeat Innovation har satt seg fore å modernisere LP-platen. Den skal bringes inn i den moderne tidsalder slik at analog musikk kan tilby det moderne ører trenger.

I år er det 70 år siden LP-platen kom på markedet. Den svære skiva i vinyl var en fantastisk oppgradering av det tidligere formatet som ofte ble kalt steinkaker eller 78-plater - etter rotasjonshastigheten. LP-en roterte 33,3 omdreininger i minuttet, og kunne lagre betydelig mer musikk i mye høyere kvalitet.

Men i 1981 kom CD-en på markedet og tilbød mye mer: Bedre dynamikk, større frekvensområde, enda lenger spilletid. Den ble ikke fysisk slitt av normal bruk heller, siden spiralsporet ble lest av med en laser.

Og CD-en tok av. Det var det som var formatet for god lyd. Den klarte til å med å avverge angrepet fra enda bedre alternativer, da DVD-varianten av lydlagring presset på under 90-tallet. Med sin mye større kapasitet var det mulig å lagre lyd i 24 bits oppløsning og 96 kHz samplingsfrekvens. Som av og til skjer, var det to grupperinger som presset på med hvert sitt format, og da hadde ingen lyst til å investere feil. Hverken SA-CD eller DVD Audio tok av.

Men hele tiden, omtrent som da pattedyrene overlevde under jorda og om natten mens de svære dinosaurene hersket, så har vinylen overlevd. Og ikke bare overlevd. Den blomstrer. Mens CD-en har bukket under for Spotify og andre strømmetjenester som tilbyr den samme digitale opplevelsen eller bedre, så er det mange som sverger til den analoge lyden.

Det låter bedre, sier de. Mon det.

Her kan du lese hvorfor den i hvert fall låter annerledes.

En ny vinyltid

Oppfinneren Günter Loibl tok ut et patent for to år siden, på en ny forenklet produksjonsprosess for vinylplater. For mens CD-produksjon er helautomatisert er det en del manuelle trinn når vinylplater skal fremstilles.

Selskapet hans, Rebeat Innovation, har fått inn 4,8 millioner dollar for å kommersialisere den nye teknologien. De har konstruert en laserbasert prosess som fremstiller det tredimensjonale mønsteret på en keramisk form som trengs for å presse vinylplater.

Den keramiske laserfremstilte formen har flere fordeler. Den er mer presis og den slites ikke slik som tradisjonelle metallformer. Det betyr at den siste LP-en som lages blir nesten like bra som den første. Vanlig nikkelbaserte former er veldig slitt etter 1000 kopier. Det er også et miljøaspekt her, for tradisjonell metode bruker mye giftige kjemikalier.

Mindre gap

Siden den nye kerambaserte metoden er mye mer presis er det mulig å redusere avstanden mellom rillene og det betyr lenger spilletid. Opptil 30 prosent mer. I stedet for opptil 30 minutter per side kan vi få LP-er med rundt 40 minutter.

En annen fordel med metoden er at den tillater større presisjon i sporet, og Rebeat Innovation mener det kan bidra til 30 prosent høyere amplitude enn tradisjonelle LP-er.

Analog avspilling eller ikke. Opphavet til den nye musikken er digital. Det er vanskelig å styre en laser som skal lage en 3D-from med analoge signaler, så de som skal kjøpe slik musikk må nok finne til at ettall og nuller har «forurenset» den edle lyden. Men det er vel gjerne slik med vanlige LP-er også.

Så langt har det vært mye hemmelighold rundt teknologien, men selskapet har planlagt å demonstrere produktet på en konferanse for LP-industrien i oktober.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.