Rett skal være rett: Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) deltar i et stort EU-prosjekt med kortnavnet QuarryScapes , der historien til steinbruddene i det østlige Middelhavet presenteres.
– Vi er godt i gang med feltarbeid i Egypt, hvor vi har fått gode resultater, og har samtidig påbegynt aktiviteten i Jordan og Tyrkia, uttaler forsker Tom Heldal ved NGU i en pressemelding.
Heldal har de siste tre årene arbeidet med faraoiske steinbrudd i Egypt, og koordinerer konserveringsarbeidet i de tre middelhavslandene.
Satsingen er etablert med friske forskningsmidler fra EU, som et ledd i innsatsen for konservering av kulturminner.
Industrilandskap
Nettsidene skal formidle aktiviteten i prosjektet til alle interesserte.
– Det er viktig å sørge for at EU-samfunnet blir informert om framdriften. Dessuten er det viktig at også andre interesserte, utenfor forsker- og EU-miljøene, lett kan finne fram til disse spennende historiene. Steinbruddene i Egypt, Jordan og Tyrkia er gamle industrilandskaper som hittil har vært lite fokusert, sier Heldal.
Bevaring
Forskerne i det internasjonale samarbeidsprosjektet gjør feltstudier; fra å granske ørkensteder hvor det er tatt ut prestisjestein til statuer, til å undersøke en romersk by i Tyrkia hvor steinbrudd var en integrert del av bybildet.
– I tillegg skal vi karakterisere bergartstyper og bruksområder, og gjøre vurderinger av viktige historiske områder som risikerer å bli ødelagt av ulike typer utbygging. Dette er et konserveringsprosjekt, men arbeidet har stor spennvidde, fastslår Tom Heldal i pressemeldingen.
Ødeleggelser
Arbeidet i prosjektet «Conservation of Ancient Stone Quarry Landscapes in the Eastern Mediterranean», som er langversjonen av QuarryScapes, skal munne ut i et atlas og i retningslinjer for dokumentasjon, karakterisering og bevaring av oldtidens viktige steinbrudd fra eldre steinalder til middelalderen.