ENERGI

Nettleien utsettes – skal ikke innføres 1. januar som planlagt

Den nye ordningen for nettleie skal ikke innføres fra årsskiftet, men utsettes, ifølge avtalen om strømpakken mellom regjeringspartiene og SV.

17. des. 2021 - 08:59

Omleggingen av nettleieordningen skulle etter planen innføres fra 1. januar, men dette er nå utsatt, opplyste partiene på en pressekonferanse fredag.

– Mange har fryktet at den nye nettleieordningen ville gi økte utgifter på toppen av en allerede høy strømregning, sa SVs energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken.

Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Aasland sier den nye ordningen har vært og er omdiskutert. Mange forbrukere er usikre på effekten av ordningen og hvordan de skal forholde seg, påpeker han.

Når omleggingen kommer, er ikke bestemt. Aasland sier at nettselskapene ikke skal pålegges å innføre den nye ordningen fra 1. januar og heller ikke i løpet av våren.

Ikke teknisk mulig 

Selv om Ap, Sp og SV nå er enige om å utsette innføringen av den nye nettleieordningen fra nyttår, mener energibransjen at dette ikke er teknisk mulig.

De tre partiene er enige om at den nye forskriften om nettleie ikke skal innføres fra 1. januar og heller ikke i løpet av våren 2022.

Men så lett er det ikke, ifølge Energi-Norge, som er interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for energiselskaper.

– Stortingspartiene vet utmerket godt at det ikke lenger er mulig for nettselskapene å utsette innføringen, fordi systemet allerede er teknisk på plass. Vi har lojalt innrettet oss etter det statsråden senest mandag sa til stortinget, at ordningen skal innføres, sier Energi Norge-sjef Knut Kroepelien til Aftenposten.

– Den nye nettleien vil innføres

 Ifølge ham har Energi Norge informert Stortinget og departementet fortløpende om når det var for sent å innføre i praksis, noe som skjedde i begynnelsen av denne uken.

Kroepelien opplever det som svært vinglete og uforutsigbart at Stortinget ikke støtter egen statsråd på dette området.

– Den nye nettleien vil innføres, fordi det ikke er mulig for selskapene å reversere dette lenger, sier han.

Vannmagasiner kan brukes til å redusere faren for flom. Her ser vi Rånåsfoss kraftstasjon i Nes i Akershus der det årlig produseres rundt 560 GWh.
Les også

Frp og Høyre vil åpne vernede vassdrag for kraftproduksjon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.