For to uker siden skrev jeg at IT-avdelingene må ønske nettskyen velkommen, og at vil kastes på dør hvis de isteden velger å kjempe imot. Det tok ikke lang tid før vi fikk et norsk eksempel på hvordan nettskyen vil snu IT-bransjen opp ned.
Årets største bikkjeslagsmål
Forrige helg var det sesongstart for Tippeligaen, og det som blir nettets største bikkjeslagsmål i år. Etter lange harde forhandlinger, store investeringer og massiv markedsføring, blir det beinhard konkurranse om fotballfanatikerne på nett - og de er det mange av.
IT-utfordringene var og er mange, men hvis en eller flere av aktørene lykkes skikkelig på nett, vil fotballen vise vei for nye storsatsninger innen innhold på internett.
Jeg er derfor en ihuga entusiast som håper nettfotballen blir en megasuksess.
Nettfotballens VIP-tribune
Sammen med Jon Knudsen fra Stabæk og John Anders Bjørkøy fra Lillestrøm, skulle jeg teste de forskjellige nettfotballsløsningene som tilbys norske fotballsupportere på nett. Med proffe fotballspillere, TV på storskjerm og tre PC-er, satt denne nerden på det som burde vært nettfotballens VIP-tribune.
Dessverre gikk det ikke helt etter planen. Vi fikk registrert oss, og betalte villig for tilgangen, men der stoppet det. På grunn av tekniske problemer var det bare en av tjenestene som virket.
DIrekte via USA
VGLive kom godt ut av første serierunde. Mens TV2Sumo slet med tekniske problemer, sendte VG fotballen direkte fra norske stadioner gjennom en streamingløsning ute i nettskyen.
Selv om videokameraene sto på norske stadioner rundt om i fotball-Norge, og seerne for det meste befant seg i sofaen hjemme i Norge, gikk datatrafikken med bildene og lyden over Atlanterhavet og via USA. Likevel var det tilnærmet problemfritt å se nettfotballen.
Dette betyr ikke at alt blir enkelt bare vi får tatt i bruk nettskyen. 100% Fotball, som de store regionsavisene står sammen om, bruker den samme løsningen som VGLive, men fikk likevel problemer.
Det holder at ett ledd svikter, og det gjorde det.
Offshoring eller nettskyen
Nettskyen er ikke en mirakelkur som gjør at bedrifter kan trykke på en knapp for å få enkle og gode IT-løsninger på rekordtid til en billig penge. Det kreves fortsatt kvalifisert kompetanse, koordinering og et godt stykke arbeid fra IT-avdelingen.
Forskjellen på å ta i bruk nettskyen og offshoring, er at man med nettskyen setter ut systemene og beholder den tekniske kompetansen IT-avdelingen besitter. Med offshoring er det ofte motsatt.
Kan IT-bransjen lære av fotballen?
Jeg både håper og tror at TV2Sumo og 100% Fotball har full kontroll igjen til andre serierunde kommende helg, men når det gjelder IT-bransjens forhold til nettskyen, er nok håpet større enn troen.
Sånn sett ligner IT-bransjens største fan på mange trøstesløse fotballsupportere.