For få år siden hadde dette spennet vært den lengste av sitt slag her i landet. Nå finnes det mye lengre nettverkspenn. Det lengste er på 220 meter. Brua i Alvdal blir likevel unik. Fagverksbuene som skal bære nettverket skal bygges i limtre. Brua får dermed Norges lengste bruspenn i tre.
I motsetning til de fleste bruer med trebuer får denne brua ikke brudekke i tre. Lettbetong er valgt i stedet. Landkarene blir støpt i normalbetong. Nettverket består av hengestag i stål.
Steibrua blir navnet på nettverksbrua. Den får bare det ene spennet på 88 meter. Det krysser hele Glomma. Vegvesenet vil helst unngå pilarer i elva. Jo færre hindringer vannet møter, jo mindre er faren for oppstuving under flom.
14 meter høy
Steibrua får en total bredde på 20 meter. Kjørebanen utgjør 8 meter. På utsiden av buene blir det en tre meter bred gang/sykkelveg på begge sider. Buen blir hele 14 meter høy på det høyeste og vil bli et landemerke i Alvdal. Nybrua erstatter en gammel bru med tre spenn. Den holder ikke lenger mål og blir nå revet. Trafikken på riksveg 3 er lagt over på en interimsbru.
Oppdraget omfatter også ombygging av 750 meter av riksveg 3 gjennom Alvdal. Denne vegen ser mest ut som en landeveg selv om den går like utenom tettbebyggelsen i Alvdal. Nå skal den få mer gatepreg. Noe av hensikten med dette er å dempe farten. I dag holder mange stor fart gjennom Alvdal.
Den nye vegen får smalere kjørebane, gang/sykkelveg på begge sider og beplantete rabatter mellom kjørebanen og gang/sykkelvegene.
Oval rundkjøring
I krysset mellom riksveg 3 og fylkesveg 691 skal det etableres en oval rundkjøring. Oppdraget omfatter også anlegg av til sammen 500 meter kommunale veger og fylkesveger.
Mellom brua som blir revet og interimsbrua går det en gangbru i dag. Den må rives for å gi plass til den nye nye brua. Gjennom gangbrua går det kabler for kraft og telekommunikasjoner. Entreprenørens første oppgaver blir å flytte kablene over på interimsbrua og rive gangbrua.
Prosjekteringen av nettverksbrua og ny riksveg 3 er utført av Statens vegvesen i egenregi. Arbeidet blir fullført høsten 2016.
I forbindelse med ombyggingen av riksveg 3 blir overvannsanlegget og kommunale vann- og avløpsnett fornyet og kraft- og telekabler flyttet. Eierne av kabler og ledninger skal bidra til finansieringen av prosjektet.