NYHETER_BYGG

Nevrosenteret i drift før tiden

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
23. juni 2006 - 08:30

– Dette er meget bra til å være et sykehusbygg og et stort offentlig byggeprosjekt. Senteret er levert på dato, og innflyttingen har gått etter planen, sier adm. direktør Johan Arnt Vatnan i Helsebygg Midt-Norge.

Bygget på nesten 35.000 kvadratmeter er oppført i fem fløyer med ulik etasjehøyde: Sør- og vestfløyen har seks etasjer, østfløyen har fire, nordfløyen tre og midtfløyen to. Det er videre to underetasjer i senteret.

Nevrosenteret koster totalt ca. 1,8 milliarder kroner inklusive utstyr og senterets andel av infrastruktur for byggefasen. Utstyrsbudsjettet er ca. 240 millioner kroner. Hele utbyggingsfase 1 koster ca. 5,5 milliarder kroner og er i mål under budsjett.



Tett samarbeid

Bygget rommer også NTNUs Institutt for nevromedisin. Medisinsk undervisning og forskning integreres i pasientbehandlingen. Senteret har auditorier, seminarrom og andre lokaler som fremmer tett samarbeid mellom St. Olavs Hospital og NTNUs medisinske fakultet. Rundt 20 prosent av Nevrosenteret er universitetsareal.

Senteret har i alt 192 pasientplasser og 13 operasjonssturer. Bygget har sju rom for bildediagnostikk, inkludert klinisk MR og MR for forskning. Bygget har tre glassbroer mot Kvinne-barn-senteret og Hotell St. Olav samt mellom Nevro øst og resten av senterets midtfløy.

I første etasje er det hovedsakelig poliklinikker og åpne arealer. I andre etasjer er det operasjonsstuer, overvåking og bildediagnostikk. Kontorer og teknisk utstyr er i tredje, mens sengeområdene befinner seg i de tre øverste etasjene.

Aktiviteten i senteret omfatter diagnose, behandling og forskning innen nevrologi, nevrokirurgi, nevrofysiologi, øre-nese-hals, kjevekirurgi, øye, slag, geriatri, fysikalsk medisin og rehabilitering.



Naturmaterialer

I bygget brukes mye tre og naturmaterialer. Veggene er hvite med enkelte felt malt i klare farger. Utvendig er Nevrosenteret også et lyst hus i gråhvit kalksandstein med gult, rødt, blått og grønt på tak og vegger i nisjer og arkader.

Fargesettingen utvendig er en del av utsmykkingen i steinmosaikk av Jon Gundersen på fasaden mot Olav Kyrres gate. Innvendig går bjørk og eik igjen som materialer i innredning og møbler. På gulvene er det stort sett linoleum, men i foajeen er det brukt lys sandstein.



Trådløst

Vatnan hevder at sykehuset har ett av de mest avanserte IKT-anleggene som er levert til noe sykehus i Europa. All datakommunikasjon skjer trådløst, og det brukes IP-telefoner, men det hele skjer med svært høyt sikkerhetsnivå.

Hele byggeprosessen har gått greit. – Det er selvfølgelig mange utfordringer som skal løses hver dag med et så stort prosjekt, men stort sett har det gått veldig bra, sier Vatnan.

De største utfordringene har vært det å koordinere alle detaljer samt ferdigstillelsen. – Å ferdigstille et sykehus er noe helt annet enn å ferdigstille et næringsbygg. Når du skal være ferdig her, mener vi 100 prosent ferdig. Når entreprenøren sier han er ferdig, går vi inn og finner avvik, påpeker han.

– Hvilke erfaringer drar dere med til byggefase 2?

– Etter erfaringene fra første byggefase, har vi foretatt endringer slik at vi har mer tversgående kontrakter på de tre første kliniske byggene i byggefase 2. Det betyr at vi har samme entreprenør på byggene for fagområdene elektro, rør og luft. På denne måten får vi færre kontraktuelle grensesnitt å forholde oss til, sier Vatnan.



Ny samspillmodell

Helsebygg har også utviklet en egen samspillmodell, K5, som de skal bruke videre. Vatnan sammenligner det med å innføre en egen «båtklasse» for laginnsats på høyt nivå. Dette skal gjøre byggingen både billigere og bedre.

– Ingen store byggeprosjekter i Norge er bygd ut etter en slik samarbeidsmodell, påpeker han. Systemet legger opp til et kompaniskap med ærlig, åpent og forpliktende samarbeid der blant annet kommunikasjon, dialog, informasjon og involvering er viktige stikkord.

– Dessuten viser K5 at det er fem parter som står sammen om prosjektet, nemlig byggherre, rådgivere, entreprenører, leverandører og naturligvis oppdragsgiverne. Alle må vi ustanselig ha målet for øyet, yte maksimalt, sitte rolig i båten, ro i takt og holde tempoet oppe, fastslår Vatnan.



FAKTA:

Byggestart: 3. mars 2003

Bruttoareal: 34.943 kvadratmeter

Grunnflate: 6700 kvadratmeter

Pris totalt: Ca. 1,8 milliarder kroner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.