– Hensikten med prisen er å motivere studentene til best mulig arbeid, forteller jurymedlem Tormod Drengstig.
Samarbeid med utdanningsinstitusjoner er svært viktig for NFA, både når det gjelder rekruttering og relasjonsbygging mellom utdanning og næringsliv. NFA samarbeider med alle landets høyskoler og universiteter som tilbyr undervisning innenfor automatisering.
NFA ønsker å være en viktig støttespiller for studenter på høyskole- og universitetsnivå, og legger til rette for både relasjonsbygging og deltakelse i vårt nettverk. Vi tilbyr dessuten gratis medlemskap i studietiden, og deler ut stipend og priser for beste hovedprosjekt.
Studentpris motiverer
Professor i kybernetikk ved Universitet i Stavanger, Tormod Drengstig, er styremedlem i NFA og er en av tre personer i juryen for årets studentpris. Han mener en slik pris er viktig. – Den virker motiverende på studentene, og bidrar dessuten til at studentenes arbeid blir lagt merke til, sier Drengstig. Han representerer akademia i juryen, som for øvrig består av Geir Stuestøl fra FMC Kongsberg og Rune Volden fra Ulstein Power & Control.
Drengstig tror prisen betyr mye for undervisningsinstitusjonene også. Ikke minst for dem som får tildelt prisen og som kan titulere seg som vinnere.
– Men samtidig er det utfordrende å formidle til studentene ved institusjonene at prisen finnes. Det kan nok gjøres mer for at flere skal få øynene opp for muligheten, innrømmer han. Det er studentenes veileder som må komme med forslag på kandidater til studentprisen. Veilederen må skrive en god begrunnelse for hvorfor oppgaven er en vinnerkandidat, og deretter sende nominasjonen til NFA innen fristen hvert år.
Les også: Gir bort moderne roboter til skolen
Fire finalister
I 2015 ble prisen delt ut under NFAs årsmøte på Gardermoen 28. april. Kampen stod mellom fire finalister – to bacheloroppgaver og to masteroppgaver.
Vinneren ble bacheloroppgaven «All In One Servo Lab».
Les kort om den her: Pris til studenter
– Vi kan aldri få nok kandidater, så oppfordringen for neste års nominasjon må være at universitet og høyskoler blir enda flinkere til å nominere sine studenter til denne prisen. Kriterier og beskrivelse av prosessen finner dere på NFAs hjemmeside nfaplassen.no, forklarer Drengstig, som sier et at godt tips er gjøre oppgavebeskrivelsen så kort og konsis som mulig. Dette hjelper juryen til raskt å skjønne hva oppgaven går ut på samt å lettere kunne skille oppgavene fra hverandre når de skal vurderes.
Prispengene hentes fra et sikringsfond som NFA opprettet midt på 1990-tallet. Avkastningen fra fondet settes av til en årlig studentpris og stipend. Prisen er blitt utdelt siden 2002. En oversikt over vinnere fra de siste fire årene finner du på www.nfaplassen.no/utdanning.