– NFA skal se på mulighetene for å gjenbruke teknologi fra oljesektoren i andre bransjer

8. feb. 2016 - 23:55
Vis mer

I en stue på Nordstrand i Oslo strømmer tonene ut. De fire kvinnene i Sang­esemblet er så samstemte at de virker profesjonelle. Det går i evergreens innen jazz- og pop-genren, og av og til er det med komp fra instrumenter.

Men de insisterer på at det kun er en fritidsbeskjeftigelse. Ingvild Johansen, en av de fire, er avdelingsleder i Data Respons og styreleder i Norsk Forening for Automatisering, NFA. Også de øvrige tre har andre fulltidsjobber.

– Vi har holdt på i 10–15 år, på det meste var vi 8–10 jenter. Nå er det fire av oss igjen, sier Johansen. Hun er en av veteranene som har vært med siden starten.

I høst skal de synge på et arrangement for noen hundre damer på Geilo, i regi av damebladet Tara. De synger også i brylluper, i 50-årslag og ellers der hvor oppdragene måtte komme.

– Å synge er viktig for meg. Det gjør at hverdagens stress og mas kommer litt på avstand.

Maraton

Så er hun en ivrig skiløper.

– Men jeg liker ikke å løpe med nummer på brystet. Det var ikke jubel da jeg fikk deltakelse i Engadin-skimaraton i julegave.

Hun brukte 3:25:47 timer på det sveitsiske maratonløpet som har vært arrangert årlig siden starten i 1969. Ifølge Wikipedia er det et av de viktigste langrennsarrangementene i alpene med mellom 11 og 13 000 deltakere hvert år. Ingvild Johansen endte på 1427. plass, og sier at «det var morsomt i starten, og det var morsomt å gjøre det som en familie, men 42 km er langt.»

På NFAs årsmøte i april i år ble hun enstemmig valgt til sin andre periode som styreleder. Hun karakteriserer NFA som en arena for å bygge nettverk og kompetanse, og sier de sidene ved foreningen er med på å gjøre styrelederrollen til et morsomt og interessant verv.

Men de kraftige innsparingene i oljenæringen har ført til overskyet himmel, mange har måttet forlate jobber de trodde var sikre, og mange leverandørbedrifter er usikre på hva høsten vil bringe.

– Vi venter lavere aktivitet innen olje og gass også for vår del. Vi vil ikke avlyse noen av konferansene våre, men vi må nok innstille oss på at det kommer færre deltakere, sier Johansen.

Vil flytte teknologi

Sammen med styret har hun et par grep som skal kompensere for en tilbakeholden oljenæring. For første gang arrangerer NFA i høst en konferanse for byggenæringen, der automatisering spiller en stadig større og viktigere rolle.

– Så skal vi styrke oss på flere bransjer. NFA skal se på mulighetene for å gjenbruke teknologi fra oljesektoren inn i andre bransjer. På NFAs konferanse innen helse- og medisinsk teknologi i mai, viste Sintef hvordan det er mulig å anvende modeller for rørstrømning av olje til å simulere blodstrømning i hjertet. Ved å kombinere det med medisinsk avbildning kan man gjøre pasientspesifikk simulering av hjertet og skreddersy behandlingen. Man kan da redusere behovet for re-operasjoner av pasienten.

Styrelederen sier at det nå blir satt opp som et punkt for hver konferanse. Komiteene som finner foredragsholdere og bestemmer tematikk skal rutinemessig vurdere om det er noe fra olje- og gassektoren som kan overføres.

– Dette blir ikke operativt før et stykke ut i 2016, komiteene våre jobber på lang sikt.

Robotene kommer

I den ganske omfangsrike sekken som inneholder alt som kan kalles automatisering, er ikke Ingvild Johansen i tvil om hvor veksten vil komme.

– Robotisering, det kommer vi til å merke. Vi er helt avhengige av robotisering i industrien for å være konkurransedyktige. Det er også en global trend som kommer for fullt også i Kina. Kineserne merker nå et frafall av industriarbeidere. Da må de ha roboter og det fører til et veldig press på utviklingen av slikt utstyr.

Hun forteller at hennes eget selskap, Data Respons, har kontrakt på CPU-moduler som skal inn i en modell fra ABB der de venter en formidabel vekst for den modellen alene.

– Også i helsesektoren er det et stort behov for roboter. Vi kommer til å mangle arbeidskraft i den sektoren om noen år, og det er mye som kan robotiseres.

Da risikerer man å bli kritisert for at man legger til rette for mindre menneskelig kontakt i helsevesenet, kanskje spesielt i eldreomsorgen. Ingvild Johansen ser at en slik kritikk kan komme, men mener at den ikke nødvendigvis er riktig.

Varme hender

– Om vi får inn mer automatisering vil det føre til at helsepersonell og «de varme hendene» får mer tid til å gjøre det de egentlig er der for, og er utdannet til, nemlig å ta seg av dem som trenger det. Det er en rekke oppgaver som kan automatiseres som man ikke trenger helsepersonell til å utføre. Det vil gi dem mer tid til pasientene.

– Men roboter kan også brukes sammen med mennesker og vi må være smarte for å finne de områdene der det er riktig å bruke roboter og der de vil gi store gevinster.

Når automatisering kommer inn på stadig nye områder og blir viktigere og viktigere for samfunnet kommer naturlig spørsmålet om vi er godt nok forberedt, blant annet gjennom å ha utdannet nok automatikere, automasjonsingeniører eller kybernetikere til å møte denne utviklingen. Ifea-direktør Stein Altern sier at etter hans syn er automatikeren den viktigste fagarbeideren i en moderne industribedrift, blant annet fordi automatikeren, i større grad enn mange andre fagarbeidere, må forstå hele prosessen.

– Jeg er enig med Altern. Min eldste sønn er utdannet ingeniør innen energi og miljøteknikk, og skal jobbe med bygg. Alt de hadde var et lite kurs om automasjon i siste semester. Kanskje er ikke ungdom klar over at det er et eget fagområde, hele veien fra fagarbeider til sivilingeniør. Det må vi få ut.

Hun forteller at NFA har fått laget en video for å inspirere ungdom. Den ligger på Youtube for de som er interessert.

– Det kan hende at industrien selv har gjort for lite, men der er det store forskjeller. Se på Ekornes, de er gode på å markedsføre faget og skaffer seg gode arbeidstakere. Men det er grunn til å være bekymret for rekrutteringen.

Sikkerhet

Ingvild Johansen trekker frem tingenes internett, og peker på at også det er en form for automatisering. Nå kommer det for fullt. Data Respons har nå et prosjekt for Hydros oppgradering på Karmøy der tingenes internett blir utnyttet.

Men bruk av tingenes internett og stadig økende digitalisering har også en skyggeside. Det er sikkerhetsutfordringer knyttet til denne utviklingen. Både NFA og Ifea har konferanser knyttet til sikkerhet i høst. For Ingvild Johansen kan sikkerhet være to svært forskjellige ting. Sikkerhet mot hacking er én ting, noe annet er å bruke moderne systemer til overvåking.

– Det er et økende behov for sikkerhet mot hacking. Jeg tror kanskje at oppmerksomheten rundt sikkerhet ikke er god nok. Det er komplekst og man trenger ofte noe ut over bedriftens tekniske kompetanse.

Hun forteller at i Data Respons har de tatt konsekvensene av dette og sendt alle IT-folkene på sikkerhetskurs. I tillegg har de hatt eksterne eksperter som har vurdert rutinene, og kommet med forslag til tiltak.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.