ARBEIDSLIV

NIF-general med kort medlemsskap

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
7. des. 2001 - 09:16

Sivilingeniøren påstår at han verken hadde behov eller lyst til å melde seg inn i NIF tidligere. Han gikk ut som skipsingeniør fra NTH i 1973. Siden den gang har han vært mange år i utlendighet for Veritas, og deretter i ulike lederstillinger i Kværner i Norge. Hans siste arbeidsplass var i IT-Fornebu med ansvar for online-produkter. Det gikk bra helt til bransjen fikk problemer. Nå er han glad for at han får være med på å utvikle NIF på starten av et nytt årtusen.

Sitt manglende medlemskap vil han ta igjen ved å rekruttere på hjemmebane: - Jeg har to døtre som er potensielle medlemmer. Det blir en viktig øvelse for meg å tenke ut en strategi for å få dem som medlemmer. Dagens unge lar seg ikke avspise med glassperler.

NIFs medlemstall øker fortsatt, men veksten er synkende. Den nytilsatte generalsekretæren vet at de unge først og fremst spør "what's in it for me?". Dernest kommer samfunnsengasjementetet. - Dersom NIF klarer å engasjere seg på et område som ungdom i dag følger med på, kan vi skape engasjement, tror han.

Skaper verdier

Den tidligere næringslivslederen er glødende opptatt av fremtidig verdiskaping: - Vi trenger alle aktørene i et moderne samfunn, fra omsorgsarbeiderne til finansanalytikere og pengeflyttere. Men mangler vi ingeniører med gode ideer som kan omsettes til produkt, har vi ikke videre grunnlag for den velstanden vi i dag opplever i Norge. Vi trenger oppmerksomhet rundt ingeniørene og samfunnsrollen vi spiller. Betyr det litt brød og sirkus, får vi tåle det.

Rygg Johnsen vet at lønns- og interessearbeidet er det viktigste i dag. NIFs tillitsvalgte på den enkelte bedrift og i lokalmiljøene blir stadig mer sentrale.

- Unge mennesker er interessert i å få arbeidsordninger som fungerer sammen med privatlivet. Vår oppgave blir å lære de tillitsvalgte opp til dette arbeidet, sier Johnsen. Han mener at tilgjengelig informasjon både gjennom Teknisk Ukeblad, medlemsbladet Tekno og via internett og portaler, blir stadig viktigere for de yngre medlemmer. På dette området lover han at NIF skal bli bedre.

Navneendring

Rygg Johnsen er imponert over engasjement og initiativ fra studentene. Blant annet fikk de på forrige representantskapsmøte gjennomslag for å endre foreningens navn . - Jeg er helt enig med studentene i at det er viktig, understreker Johnsen, selv om han vet at mange av de eldre medlemmene vil kjempe med nebb og klør navneendring.

Han ser det som en stor utfordring å profilere det faglige tilbudet i NIF. - Nå sliter avdelingene med å få folk til å komme på kveldsmøter. Vi må bli flinkere til å skifte profil og fokus etter medlemmenes behov og ønsker. Det viser seg at medlemmene stort sett foretrekker vinsmakingskurs fremfor faglige foredrag. For foreningen er det ikke noe i veien for å arrangere litt "sirkus" for medlemmene, hvis det er det de ønsker, mener Rygg Johnsen.

Han har lang erfaring i å sitte på andre siden av bordet i lønnsforhandlinger, både som bedriftsleder og som medlem i styret for NHO Sørlandet. Overgangen til å arbeide i en fagforening blir stor, selv om han selv tror det skal gå greit dersom hovedstyret definerer målene klart. - Jeg føler meg komfortabel med styringssignalene: Vi må bli mer synlige, og det må oppfattes attraktivt å være medlem i NIF.

15 desember tiltrer Kåre Rygg Johnsen åremålstillingen som daglig leder for 76 ansatte, og som generalsekretær for et hundretalls tillitsvalgte og 36.000 menige NIF-medlemmer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.