Statoil skal kutte 1500 ansatte i løpet av 2016, og selskapet gikk i går ut med nyheten om at de vil tilby sluttpakker til alle sine ansatte.
Det har aldri tidligere skjedd i Statoils historie. Tidligere er det kun grupper og avdelinger i selskapet som er tilbudt sluttpakker.
Nå går Nito ut og advarer ansatte i Statoil mot forhastede beslutninger.
- Arbeidsledig sivilingeniør studerte i fire dager: Arbeidsledig sivilingeniør studerte i fire dager: Mistet all Nav-støtte
– Tenk gjennom situasjonen din
– Vi opplever et stramt arbeidsmarked. Er du en av de som nå har fått tilbud om sluttpakke må du tenke nøye igjennom hva du velger å gjøre, sier president i Nito, Trond Markussen, på Nitos egne nettsider.
Han påpeker at Nito føler med de Statoil-ansatte som opplever situasjonen som uklar og usikker, men er svært klar i sine råd.
– Har du fått tilbud om sluttpakke, så må du tenke nøye gjennom situasjonen din. Vær grundig. Det kan være vanskelig å være klar på hva du bør velge. Ikke takk automatisk ja, selv om du skulle føle at sluttpakken er lukrativ med en gang.
– Selv om det kan virke som at en sluttpakke er en god ordning nå, vil ikke nødvendigvis situasjonen bli bedre i et lengre perspektiv, så ta forbehold og tenk godt gjennom hva du gjør, understreker han.
Nito har tidligere gått ut med en rekke råd, både til tillitsvalgte og ansatte, om hva du må tenke på i en nedbemanningssituasjon.
- Øystein (50) har en CV få kan matche: Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju
– Kan være en mulighet
Markussen advarer mot det han beskriver som et strammere arbeidsmarked enn på lenge. Samtidig påpeker han at et sluttpakketilbud kan være en mulighet.
– Går du og bærer på en god idé, kanskje har du lenge tenkt at du vil starte for deg selv, så kan dette være startpunktet, sier han til Nito.no.
Og selv om det er mange arbeidsledige ingeniører, så finnes det også ledige stillinger.
– Har du rett kompetanse, eller om du og en annen virksomhet er klar for en omstilling, så kan det være muligheter også i andre bransjer, understreker Markussen.
- Mistet oljejobben: Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen
Opptil to årslønner
Nito viser også til at det kan være lurt å sette seg inn i lover og regler for sluttpakker og dagpenger.
Fagforeningen råder dessuten Statoil-ansatte til å sjekke hva som står i avtalen de blir tilbudt og hvilke juridiske bindinger de eventuelt skriver under på. Blant annet er det vanlig å måtte si fra seg fortrinnsretten på nyansettelse.
Søknadsperioden for sluttpakker i Statoil er fra 5. januar til 25. januar 2016.
De som har minst seks års ansiennitet i selskapet kan ta med seg 12 månedslønner, mens de som har over 21 år bak seg i selskapet kan få 24 månedslønner.
Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om Statoils gullkantede sluttpakker for dem over 58 år som vil slutte i selskapet.
- Behovsundersøkelse: Dette legger de som ansetter ingeniører mest vekt på