På lørdag var hele Oslo farget med regnbuens farger da Oslo Pride-paraden gikk gjennom byen gater. Nito deltok for første gang i regi av organisasjonens bedriftsgruppe fra Oslo Universitetssykehus.
– «Homo» blir fortsatt brukt som slengbemerkning
Nitos president Trond Markussen sier til TU Bygg at de har fått mange positive tilbakemeldinger fra sine medlemmer etter at de begynte å snakke om pride. Han er opptatt av at alle skal kunne være åpne om sin legning på arbeidsplassen.
– Vi har fått forbausende mange positive tilbakemeldinger. Medlemmene våre syns det er bra at vi tar initiativ, og stiller i paraden. Mangfold, tilhørighet og solidaritet er viktige verdier for oss, sier han.
Selv om Nito ikke har fått inn noe konkrete varsler om at LHBTI-personer blir utsatt for hets, så vet han at det skjer.
– Vi hører om at «homo» fortsatt blir brukt som en slengbemerkning på arbeidsplassen, og det er ikke god musikk i våre ører, sier han.
Tøft klima i byggebransjen
Innen byggebransjen tenker Markussen at det kan være ekstra vanskelig å stå fram med sin legning.
– Byggebransjen er en mannsdominert og tøff bransje. Jeg kan tenke meg at fordommer får lov å leve, og at mange som jobber i byggebransjen er forsiktig med å uttale seg. Dessuten er det mange utlendinger som kommer inn og jobber. Deres vern er ikke styrket, sier han.
Han reagerer på at den eneste fra bygge- og anleggsbransjen som gikk i årets parade var Statens Vegvesen.
– I bransjen er det er en del å hente på være mer bevisst i forhold til legning. Vi ønsker at flere bedrifter skal snakke om denne tematikken. Det er viktig at alle mennesker skal kunne være stolte og åpne om hvem de er, sier han, og legger til at Nito vil stille opp for medlemmer som opplever hets på arbeidsplassen på grunn av sin legning.
– Vi tilstreber oss å hjelpe medlemmer som blir utsatt for trakassering, sier han.