OLJE OG GASS

Nito og Tekna ønsker seg en norsk ingeniør i sjefsstolen i Statoil

– Vår drøm, sier Nito-presidenten.

NITO-president Trond Markussen ser gjerne at den neste Statoil-sjefen er en ingeniør eller teknolog, og aller helst norsk.
NITO-president Trond Markussen ser gjerne at den neste Statoil-sjefen er en ingeniør eller teknolog, og aller helst norsk. Bilde: Jan Kjetil Johnsrud
Ina AndersenIna AndersenJournalist
15. okt. 2014 - 15:18

Helge Lund melder onsdag morgen at han slutter i Statoil, etter ti år som konsernsjef. Lund fratrer stillingen umiddelbart, og Eldar Sætre er konsituert som konsernsjef, fram til en ny toppleder i selskapet er på plass.

Statoil melder at de alt har startet arbeidet med å finne en ny konsernsjef, og i den forbindelse er det mange som har meninger om hvem denne personen burde være. For eksempel mener en arbeidslivsforsker det nå er på tide med en kvinne i førersetet.

Fagorganisasjonene Nito og Tekna er begge klare på hva de ønsker seg, og er relativt samstemte: en ingeniør eller teknolog, som helst bør være norsk.

– En ingeniørleder er vår drøm

Nito har omkring 1300 medlemmer som er ansatt i Statoil. President i Nito, Trond Markussen, sier til Teknisk Ukeblad at organisasjonen gjerne vil være med og gi noen signaler på hva de ønsker av en ny sjef i Statoil.

– Skulle man få lov til å velge fra øverste hylle, så er det klart at fra en ingeniørs ståsted vil det være ønskelig med en ingeniør eller teknolog, sier han.

Markussen mener det vil være naturlig i et selskap som Statoil.

– Statoil er et ingeniør- og teknologiselskap, og det er alltid nyttig å ha en forståelse for faget og for kompleksiteten, for å kunne lede et slikt selskap, på den størrelsen. Så vår drøm vil være en ingeniør i ledersetet, understreker han.

Og Nito-lederen ser helst at den nye sjefen også er norsk.

– I norsk bedriftskultur har vi en ganske flat struktur, med en uformell tone, som vi håper at Statoil kan ivareta videre også. Derfor ønsker jeg meg en norsk leder.

Les også: Dette er forskjellene på BG Group og Statoil

Vil ha en teknolog

President Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna, som representerer 4000 Statoil-ansatte, tenker i samme baner.

– Statoils neste leder bør være en person som forstår viktigheten av norsk oljevirksomhet som et teknologisk lokomotiv. Statoil trenger en teknolog, sier hun i en pressemelding.

President i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg, mener Statoil trenger en teknolog i konsernsjefstillingen.
President i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg, mener Statoil trenger en teknolog i konsernsjefstillingen.

– Vil bli husket for håndteringen av In Amenas

Nito-president Markussen synes Helge Lund har gjort en god jobb i sjefsstolen i olje- og gasselskapet.

– Lund har fått til mye positivt. Jeg synes han har gjort en utmerket jobb for internasjonalisering av Statoil, og med synliggjøring og kommersialisering av selskapet, trekker han fram.

I tillegg tror han Lund vil bli husket for hvordan han håndterte terrorangrepet i In Amenas i 2013.

– Han håndterte situasjonen på en fantastisk måte. Hvordan han involverte både ansatte og utenforstående, som oss i fagforeningene, den tilgangen vi hadde på ledergruppen, og den gode måten familie og berørte ble skjermet på, er noe han vil bli husket for, mener Markussen.

TUs redaktør: «En av de viktigste i Statoils historie»

Ikke bare skryt

Nito-sjefen er likevel ikke utelukkende fornøyd med Lunds innsats i selskapet.

Markussen synes blant annet det er overraskende at Statoil-sjefen velger å gå like etter at han har satt i gang en omfattende omstilling i selskapet.

– Jeg er ikke negativ til at Statoil får bedre kontroll med kostnadene og en optimal drift. Men jeg stiller meg undrende til at Lund setter i gang denne prosessen, og så slutter akkurat i det den går i gang, sier han.

Han er likevel trygg på at konstituert konsernsjef Eldar Sætre vil videreføre det nødvendige arbeidet på en god måte.

Les også: Den nye Statoil-sjefen: Den trauste økonomen

Vil ha mer langsiktighet

Samtidig påpeker Markussen at det er mye han og Nito skulle sett Statoil hadde gjort annerledes.

Han mener blant annet at Statoil har latt for mange kontrakter på nye store byggeprosjekt gå ut av landet. I tillegg synes han omstillingen kommer for brått på.

– Meldingen om kutt kommer like etter at de har meldt om at det kommer mange nye vedlikehold- og modifikasjonsoppdrag framover. Leverandørene posisjonerer seg, for å få disse kontraktene, men etter kort tid kommer beskjeden om at Statoil skal spare. Dette er store prosesser, som kommer for brått på hverandre. Og Statoil vet at dette vil påvirke leverandørindustrien, sier Markussen.

Og når leverandørselskapene må kutte, så forsvinner fagkompetanse.

– Vi har et høyt kompetansenivå i petroleumsindustrien i Norge i dag. Vi vet at det er mange modifikasjonsoppdrag som ligger og venter og det gjøres nye funn som kan føre til ny aktivitet framover. Da må vi ta vare på og utvikle den kompetansen. Det er en ferskvare, ikke en hyllevare du kan plukke med deg når du trenger den. Vi er redd at denne kompetansen vil forvitre, de må tenke mer langsiktig, poengterer han.

Les også: Nå har trollmannen i Lundin gjort det igjen

– Går for raskt

Også Tekna-president Randeberg roser Helge Lund, og mener han har levert solide resultater over mange år. Men, som Markussen, stiller også hun spørsmål ved om Statoils ledelse tenker for kortsiktig.

– De siste månedenes nedbemanninger har gått for raskt i svingene. Statoil innskrenkinger påvirker også leverandørvirksomheten. Dette kommer i tillegg til at flere kontrakter i bransjen har gått til utlandet, understreker hun.

Randeberg synes situasjonen i oljebransjen minner for mye nittitallet, hvor nedbemanningene gikk for raskt, viktig kompetanse forsvant, og rekrutteringen gikk ned.

– Det er de ansattes kompetanse som sikrer lønnsomhet og utvikling fremover. Ansatte og ledelse må derfor få tid på å diskutere og løse utfordringene sammen. En ny leder i Statoil bør derfor ta en fot i bakken, sier Tekna-presidenten.

Les også:

Helge Lund nekter å kommentere milliardsprekken i sitt nye selskap

Yme har stått forlatt i over to år. Nå skal 100 mann klargjøre skrotingen

– Statoils sparemodus kan gjøre Lundin til operatør på Sverdrup  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.