Statoil meldte tidligere denne uken at de kommer til å nedbemanne opp til 2000 personer innen utgangen av neste år. Av disse vil 1100 til 1500 være fast ansatte, mens opp mot 525 personer vil være konsulenter.
Flesteparten av de som kuttes vil være teknisk personell. Det er foreløpig ikke bestemt i hvilke avdelinger av Statoil disse kuttene skal finne sted.
Stor oversikt: Stor oversikt: Her har oljejobbene forsvunnet
– Tett på prosessen
Denne kuttrunden berører i størst grad medlemmer av ingeniørforeningene Nito og Tekna.
Trond Markussen, president for Norges største ingeniørorganisasjon Nito, sier til Teknisk Ukeblad at det ikke er noen tvil om at den kompetansen som nå kuttes, kan ramme mange av Nito sine medlemmer.
– Som den største organisasjonen for ingeniører og teknologer er vi tett på denne prosessen med våre tillitsvalgte, sier Markussen.
Statoil har eksplisitt sagt at de vil forsøke å sørge for at det ikke blir oppsigelser, men at det blir frivillige løsninger – enten gjennom naturlige avganger som pensjon, eller ved hjelp av sluttpakker.
– Vi forutsetter at det blir kjørt gode, ryddige og forsvarlige prosesser også nå, og at de gjør det med gode betingelser og vilkår, slik som tidligere, sier han.
Les også: Disse kan bli rammet av Statoil-kuttene
– Kart og terreng må stemme
– Hvis Statoil ikke lykkes i å få alle til å gå frivillig eller naturlig, hva ser dere på som de største fryktelementene?
– Det vi noen ganger opplever er at disse prosessene har gått for fort. Man klarer ikke – verken som tillitsvalgt, som ansatt og noen ganger også som bedrift – å henge med i svingene. Det vi har brukt tid på er å roe ned prosessen slik at man får gode og ryddige prosesser.
Han poengterer at det som nå skjer i Statoil har flere sider ved seg.
– På den ene siden handler det om nedbemanninger. Men det handler også om at det kommer en dag i morgen: Statoil må sikre at de er godt rustet for bedre tider, sier han.
– Vil hovedmålet for dere være å redusere antallet av de som kuttes så mye som mulig?
– Vi ønsker jo at færrest mulig må gå. Det viktige for oss er ryddige prosesser, slik at kart og terreng stemmer, sier Markussen.
Oljeselskapene kutter tusenvis, men: Oljeselskapene kutter tusenvis: – Gode tider for dem som kommer med smarte løsninger
For stor bemanning?
Han sier at det er viktig at Statoil blir rustet for bedre tider.
– Vi skal opp i aktivitet i petroleumssektoren, så det er viktig at Statoil nå ikke sparer seg til fant, slik at de ikke har kompetanse og kapasitet til fremtidige oppgaver.
– Har Statoil for mange ansatte i dag?
– Det er jeg ikke i stand til å vurdere. Men det er en del oppgaver i dag som krever mye ressurser. Det gjøres en del kontrollmessige og byråkratiske oppgaver, og det tilsier vel at kostnadene og bemanningen er for store.
Nito-presidenten sier at de i utgangspunktet hadde fryktet og kanskje til og med forventet at Statoil-kuttene skulle bli større enn de ble nå.
– Det er ikke så stort som vi i verste fall kunne ha trodd. Vi opplever prosessene internt som ryddige og at de tenker konstruktivt med tanke på nedbemanning. Du kan nok ikke si at det gjøres på en positiv måte, men noe som oppleves som akseptabelt av de ansatte.
Så seg lei av oljebransjen: Nå røkter den tidligere plattformsjefen bier
Tekna: Dette er store tall
Lise Lyngsnes Randeberg, president i Tekna, sier til Teknisk Ukeblad at den prosessen som nå foregår i Statoil er noe de er svært opptatt av.
– Vi har over 4000 medlemmer i Statoil. I tillegg påvirkes resten av selskapene rundt når Statoil gjør noe. Totalt har vi over 12.000 medlemmer i denne sektoren. Dette er viktig for oss, sier Randeberg.
Hun sier at en sånn type kutt som Statoil nå har varslet vil ramme mange.
– Dette er store tall slik vi ser det. Det påvirker enkeltpersoner, familier og næringsliv. Dessuten påvirker det også kommunene og skatteinngangen i kommunene. For oss er dette en svær sak, sier hun.
– Må ha is i magen
Tekna-presidenten skryter av de lokale tillitsvalgte i foreningen som nå har hatt lange dager.
– De gjør en kjempejobb. Vi har vært opptatt av at de ansatte skal være godt involvert i prosessene og at det er en god dialog. Det har det i og for seg også vært, selv om vi alltids skulle ha ønsket noe mer informasjon, sier hun.
Randeberg forklarer at hun også er svært opptatt av fremtiden for innovasjon og videreutvikling i Statoil.
– Vi har ikke sett slutten på dette ennå. Dette kan pågå ganske lenge. Samtidig ser vi at tallene fra SSB viser at investeringene er høyere enn forventet. Man må ha is nok i magen for teknologimiljøene. Det tar lang tid å bygge dem opp, og kort tid å bygge dem ned, sier hun.
Storinvestor: Storinvestor: – Oljeingeniørene har vært overbetalt
Forstår Statoil-slanking
Hun forteller at det er flere ting i en slik nedbemanningsprosess hun er redd for.
– Vi håper selvfølgelig at så få som mulig må gå. Dessuten er vi svært opptatt av geografisk lokalisering. Vi er opptatt av å unngå tvangsflytting.
– Er det forståelig at organisasjonen må slankes?
– Ja, det kan du si. Det har jo vært høy aktivitet og høy oljepris, så oppbemanningene har vært ganske heftige. Sånn sett er det forståelig. Men når det er nedbemanninger så må man tenke på hvilken kompetanse som er viktig for den videre utviklingen av selskapet. Det er en stor teknologimuskel i dette selskapet.
Les også: Disse ingeniørjobbene kan bli tatt over av datamaskiner