NYHETSBREV

Nitrogen eller olje – valgets kval

Elektrisk utstyr på havbunnen krever god isolasjon

Aker Solutions jobber nå med Åsgard Subsea Compression Project for Statoil. Frekvensomformere styrer kompressorer og pumper med total effekt på ca. 25 MW gjennom 43 km lange undervannskabler. Foto: Aker Solutions
Aker Solutions jobber nå med Åsgard Subsea Compression Project for Statoil. Frekvensomformere styrer kompressorer og pumper med total effekt på ca. 25 MW gjennom 43 km lange undervannskabler. Foto: Aker Solutions Bilde: Aker Solutions
Hilde Kari Nylund
22. sep. 2014 - 07:00

Truls Normann i Aker Solutions mener mye av utfordringen med elektroutstyr på havbunnen handler minst like mye om pakking og materialteknikk, som systemdesign og elektro.

Aker Solutions jobber nå med Åsgard Subsea Compression Project for Statoil. Frekvensomformere styrer kompressorer og pumper med total effekt på ca. 25 MW gjennom 43 km lange undervannskabler.

– Aker Solutions satser på at dette kan bli et utgangspunkt for måter å standardisere layout og grensesnitt på, og samtidig forenkle krav, design og gjennomføring der det er mulig, sier Truls Normann.

Les om: Ønsker subsea standardisering velkommen

Mariniserer

– Vi jobber en del med hvordan vi mariniserer utstyret – med væskefylte og trykk-kompenserte løsninger, eller kraftelektronikk i 1-atmosfære nitrogenfylte beholdere med stålvegger og metalltetninger som holder vannet ute, forteller han.

Fordelen med nitrogen er at det kan baseres på landbaserte og velprøvde komponenter, og det har mer gunstige driftsbetingelser uten støv og med stabile temperaturer enn hva som er tilfelle på land.

Oljefylte produkter har i teorien gode kjøleegenskaper, men de kjemiske prosessene med mange forskjellige materialer i én væske kan være utfordrende over levetiden. Marinisering gjelder alt tenkelig elektroutstyr, fra lavspenttavler, UPS, effektbrytere, transformatorer og frekvensomformere til kompressorer og pumper. 

Les også: Norsk industri er på et høyt nivå

Han- og hun-delen av en Mecon Wetmate for 12kV/1800 A før sammenkobling – uten innfestingsstruktur eller andre mekaniske utvendige deler. Foto: GE Oil & Gas.
Han- og hun-delen av en Mecon Wetmate for 12kV/1800 A før sammenkobling – uten innfestingsstruktur eller andre mekaniske utvendige deler. Foto: GE Oil & Gas.

Stab- eller flush-kobler

Forskjellen mellom stab-type kobler og flushbare «wet mate»-koblere er eksempel på tester som ikke er gyldige for alle løsninger.

– GE Oil & Gas sin løsning skyller ut saltvannet i det avstengte rommet mellom de to kobler -halvdelene og erstatter det med isolerende olje før vi gjør den elektriske koblingen, forklarer Svend Erik Rocke. Det er mer komplisert enn stab-type kobler som skyver sammen og renser kontakt og plugg i én operasjon, men Rocke hevder deres løsning er mer robust over lang tid.

– Standarden stiller krav til hvor mange ganger du skal kunne gjøre en kobling uten at kobler- isolasjonen blir degradert og fortsatt ha en frisk kobling. Med GEs metode får du rent miljø hver gang du kobler, mens stab-type kobler har den samme oljen hele tiden, forklarer Rocke.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.