Man venter nå at regjeringen vil levere en prinsippbeslutning om å bygge nytt digitalt, landsdekkende nødnett.
Det blir neppe avsatt særlig mye midler til selve utbyggingen i 2005. Dette skjer trolig først i 2006-budsjettet.
Dermed vil år med usikkerhet og beslutningsvegring forhåpentligvis være over. Men ingen som har fulgt denne saken de siste årene, tør sprette champagneflaskene.
Utredninger avsluttet
Prosjektdirektør Tor Helge Lyngstøl i Nødnettprosjektet forteller at alle utredninger er avsluttet. - Vi bidrar nå med faglige innspill til det underlag som skal til Stortinget. Parallelt jobber vi med det underlaget som skal ut til potensielle leverandører, sier han.
Allerede i 2003 ble det bestemt at en eventuell utbygging av et felles digitalt nett for de tre nødetatene skulle gjennomgå en teknologinøytral vurdering, i motsetning til mange andre land.
- Vi er ute etter den beste løsningen for etatene. Da kan vi ikke utelukke noen teknologiske løsninger. Vår spesifikasjon er basert på etatenes funksjonelle krav. Derfor må vi vurdere og velge leverandører som kan tilby den beste totalløsningen, sier Lyngstøl.
Mange om beinet
Dette åpner for en durabelig kamp med mange aktører. Leverandører og underleverandører har da også en bra pott å kjempe for. Det er stipulert at utbyggingen av en landsdekkende infrastruktur vil komme på rundt 3,6 milliarder kroner, avhengig av sikkerhetsnivå og hva den endelige utbyggingen skal omfatte.
De fem store Tetra-leverandørene Nokia, Motorola, Rohde& Schwarz/Siemens, Frequentis og OTS (tidligere Marconi) vil ganske sikkert være med i kampen. En av de siste som har meldt seg på, er franske EADS, som baserer seg på Tetrapol-teknologien.
- Vi satser stort i det nordlige Europa generelt og Norge spesielt, sier Ole Skarin, innleid konsulent fra Mobisan, som er støttespiller for EADS' aktiviteter på telekommunikasjonssiden.
- Noen europeiske stater har ikke villet legge opp til en konkurransesituasjon. Derfor er det gledelig at Norge synes å satse på en skikkelig brukerorientert kravspesifikasjon med tilhørende analyse og gjennomgang av alle tilbyderne, sier Skarin.
Nordisk Mobiltelefon AB, som skal bygge et CDMA-nett i 450 MHz-båndet i Norge, har også vært i kontakt med Nødnettprosjektet. Deres løsning hevdes blant annet å være langt raskere enn konkurrentenes Tetra-løsninger.