For den som måtte tro det: Det er ikke et plutselig oppsving i omfanget av SMS-er, samtaler eller nettsurfing som har presset Telenor til flere offentlige unnskyldninger de siste ukene.
Med smarttelefonen, og de økonomiske inntektsmodellene som følger i kjølvannet, er vi i stedet kommet hit:
Dataproduksjonen rundt hvem vi er, hvor vi er, hva vi gjør, hvem vi gjør det sammen med og hva vi liker, har nådd et omfang som bidrar til at landets største mobilnett knaker i sammenføyningene.
Gratisøkonomiens kostnad
Kule mobilapplikasjoner kan lastes ned i hopetall gratis. Hvordan kan det ha seg? Fordi hvem du er, representerer en økonomisk størrelse. Arbeidsgiverens ønske om å ha deg tilgjengelig i alle kanaler likeså.
Når e-posten, Facebook, Twitter, nettsurfingen, Angry Birds, Yr.no-appen, Google Maps og ørten andre aktører stues sammen i én dings, blir resultatet en hyperaktiv produksjon av metadata og opprop mot telenettet.
Aktiviteten har nådd et nivå der en i utgangspunktet beskjeden feil i nettet på kort tid skaper en uhåndterbar tsunami av såkalt «signaleringstrafikk» – noe Telenor nå har smertelig erfart.
Et opprop er et opprop
Når sendte du siste 600 sms i løpet av en dag, eller ringte 400 samtaler i løpet av en kveld på byen?
For Telenors nett er det nemlig det samme om du aktivt ringer moren din, eller om det er Angry Birds i gratisversjon som på dine vegne rapporterer brukerdata i det skjulte tilbake til moderskipet:
Et opprop mot telenettet er et opprop uansett, og metadata skal registreres: Hvem er du, hvilken telefon har du, hvilken basestasjon bruker du, hvor mye laster du ned eller opp?
Telenor, som burde være i spiss på å tolke både teknologien og utviklingstrekkene hos forbrukerne, greide tydeligvis ikke å ta høyde for økningen i omfang.
Det er spilt melk, ja vel – men vi klarer ikke å dy oss:
Skal vi så tro at Arbeiderpartiet og Høyre (for ikke å snakke om EU i 2006) hadde full kontroll, da de beordret at lokasjonsdataene fra denne dataflodbølgen – enkelte anslår at antallet på sikt kan komme opp i nær tusen geografiske oppføringer per døgn – ikke bare skal registreres systematisk om alle enkeltpersoner, men også lagres i et halvt år?
Si hei til «iPhone-direktivet»
Kommentar: Er Stortinget på nett?