I de nyeste tekniske forskrifter er det høye krav til universelt utforming. For høye, mener noen. Det følger av byggteknisk forskrift at boenhet i bygning med krav til heis skal være universelt tilgjengelig. Kommunal og regionalminister Liv Signe Navarsete tok protestene fra byggenæringen alvorlig.
I januar sendte hun et forslag på høring om kravet om universell utforming kun skulle gjelde 20 prosent av studentboligene.
Les også: Studentboliger slipper universell utforming
Frp ønsker Navarsete velkommen etter
Ikke nok
Det er ikke nok for Byggenæringens Landsforening (BNL) som i sitt høringsnotat går inn for at kun hver tiende studentbolig skal være universelt tilgjengelig. I sitt høringsbrev skriver BNL følgende:
"BNL er i utgangspunktet positiv til at det stilles krav til universell utforming og tilgjengelighet i studentboliger. I medieutspill fra SiO og SiT (Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus og Studentsamskipnaden i Trondheim, red.anm.) viser de til at de har overkapasitet av tilgjengelige boliger.
Så lenge kravet om besøksstandard opprettholdes og det i den enkelte samskipnad synes å ha tilstrekkelig med tilpassete boliger, mener BNL at departementet bør lempe ytterligere på kravene tilknyttet antallet tilpassete boenheter i nye byggeprosjekter.
BNL foreslår derfor at unntaket til krav om tilgjengelighet som KRD foreslår til 80 % av leilighetene, heves til 90 % av leilighetene. Uavhengig av andelen unntatt bør også unntaket gjelde alle typer studentboliger."
Les også: Bygget studentbolig på 8,8 m2
Vil ha plan
BNL ber i tillegg myndighetene legge frem en plan for å bygge flere studentboliger, og skriver at studentboligene både bør være mange nok og rimelige for studentene.
"BNL mener derfor at departementet bør utarbeide en konkret tiltaksplan for å få bygget flere studentboliger", heter det i høringsbrevet.
Les også: Bygger over tusen studentboliger
Også for boliger
Selv om det i denne saken bare var snakk om studentboliger, lar ikke BNL sjansen gå fra seg til å si sin mening om universell utforming også for det ordinære boligmarkedet.
BNL peker på at de minste boligene får det største prispåslaget av universell utforming.
"Krav om tilgjengelighet i alle boliger påvirker kostnadene i varierende grad avhengig av størrelsen på bygningen. Mest for de små. Ved å kunne differensiere på kravene, kan det sikres at det fortsatt bygges kostnadseffektive små boliger. Det vil være et konkret og effektivt virkemiddel for å få flere førstegangsetablerere inn i boligmarkedet."
Les også: Madeleine (21) flytter inn i Sveriges minste studentbolig