ENERGI

Nord- og Midt-Norge hadde tilnærmet nullpriser på strøm

En mild og vindfull start på året ga nullpriser på strøm i store deler av Norden i årets første uke, inkludert i Midt- og Nord-Norge.

Mye vind i en periode med lite strømforbruk ga rekordlave priser over store deler av Skandinavia, blant annet her i Trondheim.
Mye vind i en periode med lite strømforbruk ga rekordlave priser over store deler av Skandinavia, blant annet her i Trondheim. Foto: Heidi Sævold
10. jan. 2020 - 05:15

Høye temperaturer og lavt forbruk ga rekordlave kraftpriser i Norge den første uken i
2020. Prisene falt i hele landet, og i noen timer natt til 3. januar hadde Nord- og Midt-Norge tilnærmet nullpriser.

– Det skyldtes flere ting. Mye nedbør og uvanlig høye temperaturer, i kombinasjon med mye vind. I tillegg var det relativt lavt forbruk på grunn av juleferien, sier Ingrid Bjørshol Holm i energiavdelingen i NVE.

Ifølge avtalen med Nord-Fosen har Staten fem år på seg til å finne nytt vinterbeite, ellers kan siidaen heve avtalen. Siidaen har også vetorett på hvilke arealer som velges. Bildet er fra Roan Vindkraftverk, eid av Aneo og Stadtwerke München.
Les også

Dette har Fosen-saken kostet

Sør-Norge holder igjen på vannkraften

Det var rekordhøy vindkraftproduksjon både i Norge, Sverige og Danmark forrige uke. I Norden ble det produsert over 1,85 TWh vindkraft, som er mer enn noen gang tidligere. Holm sier at prisene derfor var like lave i Sverige og Danmark som i Nord- og Midt-Norge.

– I resten av landet har vi mye regulerbar vannkraft, som gjerne ikke produserer i slike perioder fordi de har mer å tjene på å spare vannet til perioder med høyere kraftpris. Dette var nok med på å dempe prisnedgangen i Sør-Norge, sier Holm.

Dessverre for trønderne og nordlendingene, har ikke slike korte perioder med lave priser særlig stor innvirkning på strømregninga.

– De fleste nordmenn betaler en snittpris over måneden. Etter hvert som nettselskapene benytter seg av mulighetene med AMS, vil det trolig bli vanligere å betale det strømmen koster fra time til time, sier Holm.

Ikke vanlig med nullpriser i Norge

Hun sier at det ikke er spesielt vanlig med slike kortvarige nullpriser her til lands. 

– Vi har mye regulerbar vannkraft i Norge, noe som gir oss relativt stabile strømpriser. 

Men før jul sa konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi at man «er på vei mot tyske tilstander i Trøndelag». Ifølge Fornybarklyngen vil en tredel av kraften i Midt-Norge komme fra vind om bare tre år. Det gjør at Trønderenergi forventer flere enkelttimer med nullpriser fra 2022.

– Det er godt mulig dette vil inntreffe oftere i framtiden, men det har trolig mer å gjøre med en økt andel uregulert kraftproduksjon i hele Norden enn det som er bygget i NO3 alene, sier Holm i NVE.

I Danmark og Nord-Tyskland produseres det nå så mye vindkraft at danske energiselskaper enkelte dager får betalt av tyskerne for å stenge ned vindmøllene sine.

Blir kjernekraft i Norge aktuelt, kan man kanskje se et slikt SMR-anlegg i Halden allerede fra midten av 30-tallet, skal man tro Halden-ordfører Fredrik Holm.
Les også

Kjernekraft-utredning: – Med litt glimt i øyet forskutterer jeg utfallet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.