Et ønske om å skape et velfungerende britisk kraftmarked ligger bak.
– Vi er stolte av å få muligheten til å være markedsplassen i England, og vi har gode muligheter for å lykkes. Britiske regulatorer og tilsynsmyndigheter støtter oss fordi alle ønsker at markedet i England skal fungere bedre, sier administrerende direktør Erik Sæther i Nord Pool Spot.
Han mener dette viser en tillit til både Nord Pool Spot og den nordiske markedsmodellen.
Skal bli lønnsomt
Kraftmarkedet i Storbritannia ble deregulert i 1990. Likevel foregår svært lite av handelen på det åpne markedet i dag.
– En av de eksisterende markedsplassene har en omsetning på 11 TWh av et totalt forbruk på ca. 380 TWh. Til sammenligning har Nord Pool Spot 300 av 400 TWh i omsetning i Norden, sier Sæther.
Han tror utvidelsen vil være lønnsom for Nord Pool Spot samt gjøre kraftbørsen til en mer interessant arbeidsplass.
– Vi er i ferd med å ansette våre første engelske medarbeidere. I tillegg holder vi på å få IT-systemer og det juridiske på plass, sier Sæther.
Blir dobbelt så stor
Målet er at den britiske kraftbørsen skal snurre i gang 1. juni i år.
– Dette er en stor ekspansjon for oss, som betyr at vi dobler markedet vårt, sier Sæther.
Men Nord Pool Spots planer stopper ikke der.
– Vi har andre eksportplaner også. Det holder å se på et kabelkart over kabler ut av Norden, så ser du hvor vi bør være, sier direktøren, og nevner Polen, Baltikum og Nederland som mulige tilvekstområder.
Ikke direkte linket
Den britiske kraftbørsen vil ikke bli integrert med den nordiske, og vil derfor ikke få noen direkte betydning for norsk krafthandel.
– Den vil bli kjørt som et eget marked. Vi har ikke en direkte kabelforbindelse med Storbritannia og kan derfor ikke integrere markedene. Men vi vil få bedre systemer og bedre prosesser og trolig bli mer kostnadseffektive slik at nordiske aktører indirekte tjener på dette, sier Sæther.
Håper på europeisk børs
Avgått Statnett-sjef Odd Håkon Hoelsæter er styreformann i Nord Pool, og har store forventninger til utvidelsen.
– I Storbritannia har det frem til nå ikke vært noe fungerende børssystem for spotkraft. Meglere har administrert handelen, og det har ikke vært noe åpen prissetting. Så kom det en henvendelse fra flere aktører om å sette opp en spotbørs i Storbritannia. Det ble lyst ut en anbudsrunde, som Nord Pool Spot og Nord Pool ASA vant i samarbeid. Det er en utrolig interessant sak, sier han til Teknisk Ukeblad.
Han nevner muligheten for en felles europeisk kraftbørs.
– Alle er enige om at en felle europeisk kraftbørs kunne være fornuftig. Flere driver nå og posisjonerer seg. Det blir interessant å se hvem som får den sterkeste posisjonen, sier han.
Regionale kraftbørser
Nord Pool Spot-sjefen tror imidlertid at det er langt frem før vi ser en felles europeisk kraftbørs.
– Det er lett å undervurdere kompleksiteten i å integrere ulike markeder. Det tok lang tid å få til et felles nordisk marked, og det vil ta like lang tid andre steder, sier Sæther.
Han tror imidlertid på en konsolidering av ulike børser, med noen regionale markedsplasser.
– Vår hypotese er at vi har en fem-seks børser i Europa om 10-20 år, sier han.