INDUSTRI

Nordic Mining får driftstillatelse ved Førdefjorden – miljøkravene skjerpes

– Jeg har lyttet til miljøbevegelsen, sier næringsministren.

Utskipingsanleggget slik det er tenkt.
Utskipingsanleggget slik det er tenkt. Foto: Nordic Rutile
6. mai 2022 - 08:00

Nærings- og fiskeridepartementet har etter en grundig vurdering besluttet å opprettholde tildelingen av driftskonsesjon til Nordic Rutile ved Førdefjorden. Selskapet skal drive en titangruve i Engebøfjellet. Prosjektet innebærer dumping av avfall i Førdefjorden og har møtt mye motstand.

Næringsministeren skjerper miljøkravene i driftskonsesjonen og ber bransjen forberede seg på nye tiltak for en mer bærekraftig mineralnæring, heter det i en pressemelding fra departementet.

– Departementet har gått grundig gjennom saken og kommet fram til at selskapet etter gjeldende minerallov må innvilges driftskonsesjon. Klagene har imidlertid ikke vært forgjeves: Jeg har lyttet til miljøbevegelsen og strammet inn miljøkravene i driftskonsesjonen betydelig. Det har vært viktig for meg å gå så langt som mitt handlingsrom tillater, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Vis mer

– Som forventet

Gruveselskapet sier i en børsmelding at avgjørelsen er som forventet.

– Vi har ventet lenge på denne avgjørelsen og er glade for at dette er det nå endelig avklart, som forventet. Det representerer den endelige tillatelsesmilepælen for Engebø Rutil- og Granatprosjekt. Vi kan nå gå videre mot å fullføre finansieringen av prosjektet og forberede bærekraftig mineralproduksjon, sier administrerende direktør Ivar S. Fossum.

Miljøbevegelsen er skuffet

I årevis har miljøvernere kjempet imot gruvedriften til Nordic Mining, og ikke minst deponiet som er planlagt i Førdefjorden.

Natur og ungdom har de siste dagene aksjonert ved Førdefjorden. Onsdag ble sju demonstranter innbrakt da de forsøkte å stanse prosjektet. Ifølge NRK var aksjonister fredag formiddag igjen i ferd med å lenke seg fast til anleggsmaskinene, og de truer med å bruke «flere virkemidler».

– Jeg er ekstremt skuffa. Her svikter næringsminister Vestre både lokalbefolkning, naturen og framtidige generasjoner ved å tillate gruvedumping i Førdefjorden, sier Natur og Ungdoms leder Gina Gylver til NRK.

Leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet er heller ikke glad for Vestres avgjørelse, til tross for skjerpede miljøkrav.

– Han har gitt Nordic Mining en ganske omfattende hjemmelekse i å forbedre planene sine, og det blir mye arbeid for dem å gjøre. Men han har ikke sagt endelig nei til sjødeponi, og det er veldig skuffende, sier Gulowsen.

Ett av bare tre land i verden

Venstre kaller vedtaket et overgrep mot naturen. Rødt og SV krever full stans i anleggsprosjektet, slik miljøvernere har kjempet for i årevis.

– Regjeringen må kreve at de nye utredningene de ber om, er på plass og grundig gjennomgått før gruveselskapet eventuelt kan fortsette. Stanses ikke arbeidet, har ikke utredningene som skal gjøres, noen verdi, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

– Vi kan ikke fortsette å ødelegge fjordene på denne måten. Hvis regjeringen ikke stanser arbeidet, kommer SV til å foreslå dette i Stortinget raskt, sier Haltbrekken.

Venstre reagerer særlig sterkt på at næringsministeren gir grønt lys for å dumpe gruveavfall i Førdefjorden.

– Miljøkravene som nå blir stilt, inneholder svært lite nytt og er i praksis bare å sminke et historisk naturovergrep. EUs vanndirektiv, som Norge er forpliktet til i EØS-avtalen, tillater ikke sjødeponi dersom det finnes alternativ. I Førdefjorden finnes det alternativ. Derfor er dagens vedtak helt uakseptabelt for Venstre, sier Alfred Bjørlo, medlem av næringskomiteen og representant for Sogn og Fjordane.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han peker på at gruvedumping i sjøen er en gammeldags metode som bare Norge, Tyrkia og Papua Ny-Guinea holder på med. Førdefjorden er vernet som nasjonal laksefjord og en av de reneste fjordene i landet, ifølge Bjørlo.

– Norge må ta sin del av ansvaret

Også mellom Nordic Mining, som eier Nordic Rutile, og utfordrerselskapet Arctic Mineral Resources (AMR) har det vært uenighet. AMR tapte krangelen i retten, men mente dommen likevel var en seier på ett punkt.

Fremskrittspartiet mener regjeringen har trenert driftstillatelsen til Nordic Mining i årevis. Nå gratulerer de selskapet som skal drive ved Førdefjorden.

Frps næringspolitiske talsperson Sivert Bjørnstad påpeker at verden er helt avhengig av råmaterialer og mineraler.

– Norge, som et stort mineralland, må ta sin del av ansvaret for at disse blir utvunnet. Det er helt nødvendig at mineralnæringen får bedre og mer stabile rammebetingelser hvis vi skal få til dette, sier han.

Utskipningsanlegget: Malmen kommer ut av tunnelen ra bunnen av dagbruddet, går gjennom oppredningsanlegget og direkte til utskipning til eksportmarkedet
Les også

Norge kan bli titanlandet i Europa – nå starter arbeidet med den omstridte og unike gruva

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.