Disse bildene er tatt fra det dødsdømte romteleskopet Hubble.
Bildene er tatt over tre dager i januar og viser kraftig polarlys ved den sydlige polen på Saturn etter de kraftige solstormene. Disse stormene førte til at vi helt sør i Norge også fikk oppleve Nordlys.
Ved å kombinere bilder fra Hubble og Cassini-sonden har forskerne kommet frem til at polarlyset på Saturn genereres på en helt annen måte enn på Jorden og Jupiter, der det ofte også observeres polarlys.
- Det er solvinden, partikler som blåses vekk fra Solen, som er årsaken til polarlyset også på Saturn, opplyser Pål Brekke ved Norsk Romsenter.
Ingen ringvirkning
På jorda er det i større grad magnetfeltet som rives løs fra Solen og retningen på dette som driver polarlyset. På Saturn ser det ikke ut til at retningen på magnetfeltet i solstormene spiller noen rolle.
Som på Jorden dannes polarlyset ved at ladede partikler raser nedover mot atmosfæren og kolliderer med atomer i planetens atmosfære og får disse til å sende ut lys.
Lystoffrør
- Dette er samme effekten som vi har i et vanlig lysstoffrør. Når vi setter på strøm farer elektroner gjennom røret og kolliderer med gasspartikler som dermed gløder, sier seniorrådgiver Brekke.
Polarlyset på Saturn viser en merkelig egenskap i forhold til det jordlige polarlys. På Jorden utvider nordlysovalen seg når det er en kraftigere solstorm og vi ser nordlys lengre sør. På Saturn krymper denne polarlysovalen når styrken på lyset øker.