Eivald M. Q. Røren har oppgaven å lede rundt 4000 delegater og 30.000 besøkende på årets store oljebegivenhet, World Petroleum Congress i Rio de Janeiro. Evenementet er populært kalt oljebransjens svar på olympiaden.
WPC ble stiftet allerede i 1933, men Norge kom først med på 60-tallet. Formålet var å ha et forum hvor bruk av teknologi i olje og gassindustrien ble diskutert for at industrien kan utvikles til det beste for menneskeheten.
I dag er 59 land medlemmer av organisasjonen, mens det på de faste møtene annet hvert år møter delegater fra rundt 90 land.
- WPC dekker både oppstrøms og nedstrømsaktivteter. Ikke alle medlemsland har egen oljeproduksjon, men har petrokjemisk industri og raffinerier, forteller Røren.
Tre personer
Hovedkontoret for WPC er i London. Til tross for at dette høres ut som en omfattende organisasjon, hvor det er medlemsland, er sekretariatet lite - kun tre personer. Hovedoppgaven er å organisere WPC hvert tredje år. I tillegg arrangeres regionale konferanser. En gang har arrangementet vært avholdt i Norge. Det var i 1994 i Stavanger.
I år arrangeres konferansen i Rio de Janeiro. I samband med konferansen avholdes også en utstilling, Rio Oil and Gas Expo. For å bringe arrangementet trygt i havn, samarbeider WPC med en rekke andre organisasjoner. Det er:
- International Petroleum Industry Environmental Conservation Association.
- World Energy Council
- International Union of producers and distributors of electrical energy
- The Uranium Institute
- World Coal Institute
- Forum and international chambers of Commerce
- Internationa Gas Union
- International Association of Energy Economists.
Pris til Statoil
For første gang skal det deles ut to priser. En teknologipris og en pris for sosialt ansvar. Teknologiprisen skal tildeles et prosjekt som bringer bransjen ny bærekraftig teknologi. Prosjektet må også ha vært i kommersiell drift og bevise at dette faktisk virker.
- Jeg er stolt av å kunne tildele denne prisen til Statoil for prosjektet på Sleipner, hvor CO 2 pumpes ned i reservoaret. Prisen er tildelt av en internasjonal jury. Tilsvarende teknologi planlegger Statoil brukt i Snøhvit-prosjektet, sier Røren som også skal stå for prisutdelingsseremonien.
Prisen for å være mest samfunnsbevisst går til Schlumberger for deres utdanningsprogram for å rekruttere unge mennesker til oljenæringen.
Mange emner
Selve kongressen inneholder et hav av forskjellige temaer og forelesninger. Kongressen kjøres i 25 fora, hver med flere forelesere. Foraene kan omhandle dypvannsteknologi, lavsvovelholdige brensler, bruk av aromater i drivstoff og forskjellige former for bruk av gass, blant annet fremstilling av diesel fra naturgass. Et område hvor brasilianske Petrobras har kommet svært langt.
Fra Norge skal Peter Mellby fra Statoil lede et av forumene, Naturgasss - ren energi i samfunnets tjeneste i 50 år, mens Lars Takla i Conoco Phillips skal lede et forum som omhandler fjerning av store offshoreinstallasjoner.