KLIMA

Nordmenn positive til å lagre vår egen CO2 – skeptiske til å lagre andres

81 prosent av nordmenn støtter et prosjekt med å lagre egen CO2 under havbunnen i Nordsjøen. Støtten faller til 42 prosent når utslippene kommer fra Tyskland.

Sleipner-feltet i Nordsjøen har vært brukt til CO2-fangst og -lagring siden 1996.
Sleipner-feltet i Nordsjøen har vært brukt til CO2-fangst og -lagring siden 1996. Foto: Marit Hommedal/NTB
4. apr. 2022 - 07:15

Det viser en undersøkelse fra Norwegian Research Centre (NORCE), som har spurt 3469 nordmenn og 2979 tyskere om CO2-fangst og lagring (CCS).

Teknologien er beskrevet som avgjørende av FNs klimapanel med tanke på å kunne oppnå klimanøytralitet og å nå målet om maksimalt 1,5 grader global oppvarming.

Undersøkelsen viser at vi er positive til å lagre våre egne utslipp, men mer skeptiske til å importere andres utslipp for lagring under havbunnen.

– Nordmenn reagerer svært negativt på et konkret forslag om å importere CO2, både når vi viser til import fra Tyskland eller fra Europa generelt. Mens 81 prosent av oss uttrykker støtte til et prosjekt hvor våre egne utslipp blir lagret i Norge, reduseres støtten til 42 prosent når utslippene kommer fra Tyskland, sier Gisle Andersen, en av forskerne bak studien.

I Norge er teknologien også godt kjent gjennom flere debatter. Kun 15 prosent av nordmenn sier de ikke har hørt om CCS, mot 63 prosent av tyskere.

70 prosent av nordmenn er positive til teknologien generelt, mot cirka halvparten av tyskerne.

Equinor har fanget og lagret CO2 på norsk sokkel i 25 år på Sleipner-feltet. Ved hjelp av 4D-seismikk kan de se hvordan CO2-en beveger seg i reservoaret.
Les også

Equinor har lagret CO2 på norsk sokkel i 25 år – disse erfaringene tar de med fra Sleipner og Snøhvit

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.