INDUSTRI

Nordmenn vant pris i Barcelona med sitt slitasjebelegg

Forskere fra NTNU har utviklet en helt ny teknologi som beskytter maskindeler.

 Forskere ved NTNU har funnet en metode for å påføre silisiumkarbid ved termisk sprøyting.
Forskere ved NTNU har funnet en metode for å påføre silisiumkarbid ved termisk sprøyting.
25. nov. 2015 - 09:52

– Dette er noe av det største og morsomste jeg har vært med på, sier CEO Gisle Østereng i vinnerbedriften Seram Coatings. Bedriften vant prisen for sitt revolusjonerende slitasjebelegg. Østereng var selv i Barcelona og mottok prisen.

I konkurranse med flere titalls nominerte fra Europas topp 25 teknisk universiteter, deriblant Cambrigde og Karolinska Institutet, stakk den norske bedriften av med førstepremien i Academic Enterprise Awards (ACES) som arrangeres av Science Business.

Slitasjebelegg

Slitasjebelegg brukes i en rekke industrier, blant annet bil, båt, fly, olje og gass og prosessindustrien er avhengig av gode løsninger. Et utall ulike materialer, men fortsatt høy slitasje har vært et problem, og deler må få nye slitasjebelegg titt og ofte.

– Ideelt sett skulle man bruke silisiumkarbid (SiC) i en rekke slitasjebelegg. Tidligere har det ikke vært mulig å påføre denne ved termisk sprøyting, som er den foretrukne påføringsmetoden, men vi har løst denne gåten, sier Østereng.

– Ideelt sett skulle man bruke silisiumkarbid (SiC) i en rekke slitasjebelegg. Tidligere har det ikke vært mulig å påføre denne ved termisk sprøyting, som er den foretrukne påføringsmetoden, men vi har løst denne gåten, sier Østereng. Seram Coatings

  • Les også:

Silisiumkarbid

SiC har egenskaper som gjør det svær attraktivt til mange industriapplikasjoner. Hovedsakelig er det hardheten kombinert med lav friksjonskoeffisient og stoffets evne til å ikke reagere med omgivelsene som gjør det så anvendbart.

På sine sider skriver Seram Coatings at stoffet som slitasjebelegg ved termisk sprøyting er et av de hardeste syntetiske i verden, kun diamant, borkarbid og kubisk bornitrid er hardere. Stoffet tåler opp imot 1500 Celsius i luft og har høyere termisk ledeevne enn rustfritt stål.

Problemet med termisk sprøyting av SiC har vært de høye temperaturene som oppstår under denne prosessen. Stoffet har rett og slett blitt til gass. Løsningen har utvikle en metode som beskytter hvert enkelt SiC-korn, slik at det ikke går over til gassform ved påføring.

-Vi ser for oss at metoden vår kan brukes til blant annet bildeler, båtdeler og flymotorer. Dette kan bety lengre levetid og lavere energikostnader for en lang rekke industrier, sier Østereng.

NTNU spin-off

Det er to oppfinnerne ved NTNU, forsker Fahmi Mubarok fra Indonesia og professor Nuria Espallargas fra Spania, som siden 2010 har jobbet med å utvikle slitasjebelegget av silisiumkarbid. Firmaet som ble etablert i 2014 består i dag av fem ansatte, ledet av CEO Gisle Østereng.

Østereng forteller at det å vinne prisen gjør det lettere for firmaet å komme i kontakt med potensielle kunder som GE, ESA, Boeing med flere.

– Det er kjempegøy for oss å vinne denne prisen. Dette er en form for anerkjennelse som man på kontinentet nikker anerkjennende til, sier Østereng.

Produksjon i Trondheim

Seram Coatings er nå på terskelen til kommersialisering. Østereng forteller at bedriften er i en fase hvor de optimaliserer produktet for ulike applikasjoner før de skal teste sammen med pilotkunder.

– Vi henter i disse dager penger for å finansiere oppskaleringen slik at vi kan levere mer og med høyere kvalitet. Takk og lov for at vi har et profesjonelt NTNU Technology Transfer som har finansiert selskapet frem til nå via gode medhjelpere som FORNY2020, Discovery, Regionale Forskingsfond, Innovasjon Norge, med flere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.