På denne ukas Enovakonferanse ble det snakket høytflyvende om at Norge må gripe mulighetene for å – Doktoringeniører bør få slettet studielånet . Både det svarte (oljen) og hvite (vannet) gullets tid er angivelig snart over.
Men utsiktene er Advarer mot å vingeklippe Enova som Enovas egen framtid. Organisasjonen mangler som kjent Utsetter budsjettkutt for Enova og nytt mandat etter at vindkraftutbyggingene ble inkludert i den norsk-svenske elsertifikatordningen.
Nå er det Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har mest makt over investeringene i fornybar energi. Elsertifikatordningen trådte i kraft ved nyttår og skal samlet gi 26,4 TWh mer fornybar energi i kraftmarkedet, fortrinnsvis fordelt med halvparten på hvert land.
Problemet på norsk side er at har vært opp til flere år. Siden de grønne sertifikatene bare skal gjelde fram til 2020, er det dermed en reell fare for at Treg saksbehandling av vindkraft: Kan flytte utbygging til Sverige av ordningen som gir kraftprodusentene økonomisk støtte. Regningen betales som vanlig av oss forbrukere.
Nå har Per Sanderud skiftet beite – Å være sjef er vel det jeg kan . I Brüssel var han ansvarlig for å påse at EØS-avtalen ble fulgt på en måte som ikke ga ulike rammevilkår, og dermed bør verken vannkraft, vindkraft eller småkraft regne med spesielle fordeler i søknadsbehandlingen.
Sanderud har like fullt pådratt seg vrede fra – NVE må ikke nedprioritere vindkraften fordi han har sagt at de største og beste prosjektene skal prioriteres i elsertifikatordningen. Det vil si at de store vannkraftutbyggingene vil komme først. De gir NVE varsler flere småkraft-avslag .
Vi mener det er fornuftig tale. Selv om elsertifikatordningen , må NVE vurdere viktige hensyn som produksjonskapasitet, tilgang til nett og distribusjon, samt miljøvern.
Det forunderlige er at miljøorganisasjonene og politikerne ikke ser ut til å engasjere seg i elsertifikatordningen som faktisk gir en historisk mulighet til å få mer trøkk på fornybarproduksjonen.
Her er miljøtoppenes krav til klimameldingen fremstår lite konstruktiv med sin repeterende kamp mot olje- og gassindustrien. Den burde engasjere seg mer i hvilke muligheter som ligger i et samarbeid mellom fornybarindustrien og norsk leverandørindustri i et perspektiv utover 2020.
Norge kan for eksempel bli verdensledende på utvikling av havvindteknologi. Vi har kompetanse og økonomi, men mangler en næringsklynge og testsenter for dette i dag. Kanskje kan Enova spille en rolle her.
Et overordnet mål på lang sikt kunne være å elektrifisere all olje- og gassvirksomhet i Nordsjøen.
Det ville vært et hårete klimavennlig mål og et bilde på at det såkalte grønne gullet har fremtiden for seg.