ENERGI

Norge er ikke invitert når Danmark holder toppmøte om havvind i Nordsjøen

Danmark kupper plassen som europamester i havvind. Sammen med EU-kommisjonen, Nederland, Tyskland og Belgia skal Danmark enes om en felles visjon for utbygging av havvind i Nordsjøen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen lager havvindsallianse og inviterer til toppmøte i Danmark om havvind fra Nordsjøen.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lager havvindsallianse og inviterer til toppmøte i Danmark om havvind fra Nordsjøen. Foto: EU-rådets pressetjeneste
Alf Ole AskBrussel-korrespondent for Energi og Klima
10. mai 2022 - 12:00

Artikkelen er sampublisert med Energi og Klima.

18. mai skal blant andre EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz til danske Esbjerg på et toppmøte om havvind i Nordsjøen. Den danske statsministeren er vertskap.

– Jeg ser frem til å vise Nordsjøens grønne potensial og diskutere hvordan vi øker ambisjonsnivået og setter fart i utbyggingen av havvind og infrastruktur i Nordsjøen, heter det i en pressemelding fra Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

I tillegg til von der Leyen, Scholz og Frederiksen kommer den nederlandske statsminister Mark Rutte og Belgias Alexander De Croo til det danskene omtaler som «europeisk toppmøte om havvind».

Parallelt med toppmøtet skal også energiministrene fra de samme landene og EUs energikommissær Kadri Simson ha et eget møte.

Skape felles visjon

Ifølge pressemeldingen fra statsministerens kontor i Danmark skal landene enes om en felles visjon for utbygging av havvind og tilhørende infrastruktur i Nordsjøen.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre er ikke på gjestelisten. Heller ikke olje- og energiminister Terje Aasland er invitert.

«Invitasjonen er gått ut til de landene som på nåværende tidspunkt har innledet drøftelser om å koble seg til den danske energiøya i Nordsjøen.» Det forklarer presserådgiver Esther Margrethe Lynard i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en e-post til Energi og Klima.

Viktig for EU

Når EU-kommisjonen deltar med sin president Ursula von der Leyen, viser det hvilken vekt Kommisjonen legger på utbygging av havvind.

Toppmøtet finner sted samme dag som EU-kommisjonen etter planen legger frem en oppdatert og mer spesifisert versjon av RepowerEU. Det er ventet at EU-kommisjonen vil legge frem mer dristige mål enn det som er nedfelt i den store lovpakken «Fit for 55.» Den skal inneholde konkrete tiltak for å redusere avhengigheten av russisk gass.

Slår på stortromma

Den danske klima- og energiminister Dan Jørgensen skriver i en pressemelding om møtet at EU skal bli uavhengig av Russlands gass hurtigst mulig.

«Vi står sammen om å akselerere det grønne skiftet fra svart til grønn energi», skriver han.

Danmark har tatt initiativ til møtet. Det er en forlengelse den danske energiplanen «Danmark vil mere 2». Her slås det fast at Danmark vil gå foran i arbeidet for et sterkt regionalt og europeisk samarbeid i Nordsjøen og Østersjøen. Målet er å forsyne EU med grønn energi.

Inn i en ny æra

Den danske Energístyrelsen skriver på sine hjemmesider at energiøyene er begynnelsen på en ny æra for havvind. Den skal sikre forsyning av strøm til danske og utenlandske el-nett.

I dansk sektor i Nordsjøen skal det etableres en kunstig øy, som skal være knutepunkt for havvindmølleparker. I første omgang skal den kunstige øya være knutepunkt for 3 GW vindkraft. På sikt kan det være snakk om å bygge 10 GW. 10 GW havvind vil kunne gi omkring 40 TWh strøm.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Statssekretær Sven Giegold i det tyske departementet for økonomi og klima og den franske energiminister, Agnès Pannier-Runacher fronter hver sin side i striden om hvorvidt kjernekraft skal få støtte på linje med fornybar energi i EU. Her under tirsdagens energiministermøte i EU.
Les også

EU-splittelse om kjernekraft-støtte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.