Analytikere Teknisk Ukeblad har snakket med, er ikke i tvil om at strømprisen vil stige ettersom det nordiske kraftmarkedet blir mer integrert med resten av Europa.
–Det kommer stadig flere linjer mellom Norden og resten av Europa, og dermed vil prisene jevnes ut, sier analytiker Lars Ove Skorpen i Pareto.
Han mener vi er på god vei allerede.
Regner hjelper ikke
– Når den nye Norned-kabelen snart blir satt i drift, vil tendensen trolig styrkes ytterligere, sier Ove Skorpen.
Pareto-analytikeren forteller at den nordiske kraftproduksjonen er for liten til å dra den europeiske strømprisen nedover i nevneverdig grad. Derfor er det de norske strømprisene som vil stige mot de europeiske.
Vil øke
I 2007 lå prisen fra 25 til 29 euro per MWh, eller 20 til 23 øre per kWh, i snitt på de tre norske prisområdene, ifølge tall fra den nordiske kraftbørsen NordPool. Slike priser kan man ikke forvente i framtiden.
–Strømprisen kommer til å øke i forhold til i fjor. Ifølge energiselskapet Fortums siste analyser, må man ha en strømpris på 60 euro per MWh for å være lønnsom på grunn av høy gasspris og CO 2-kvoter. Jeg tror strømprisen vil legge seg rundt dette nivået, sier Skorpen.
For en gjennomsnittlig husholdning betyr dette at strømregningen kan bli over 6000 kroner høyere enn i 2007.
–Sikkerheten har en pris
Analytiker i kraftmeglerselskapet Bergen Energi, Håkan Palm, er enig i at det går mot europeiske kraftpriser i Norge.
–Det ser ut som om det er den veien det går. Det nordiske og det europeiske kraftmarkedet blir stadig mer integrert, sier han. Palm understreker at dette gjør at Norge blir mindre sårbare for høye kraftpriser i år med lite nedbør.
–Denne sikkerheten har en pris, og det er høyere gjennomsnittspriser. Vi forventer at prisene vil gå betydelig opp i forhold til i fjor. 2006 var et ekstremt gunstig år med mildvær og lave priser på CO 2-kvoter. Trolig vil de europeiske strømprisene ligge på mellom 60 og 70 euro per MWh i 2009 på grunn av høye priser på kull og gass.
–Under Europa
Det er usikkert om den norske strømprisen blir identisk med den europeiske.
Senioranalytiker i Markedskraft, Olav Johan Botnen, forventer at prisen i Norge i årene framover i snitt vil ligge rundt 10 euro per MWh under kraftprisen i Europa, på grunn av flaskehalser i nettet.
Med dagens råvarepriser vil den norske strømprisen ligge lavere enn den europeiske.
Billig regulering
– Dette skyldes den gode reguleringsevnen i vannkraftverkene. Norske produsenter kan produsere maksimalt på dagtid og stenge anleggene om natten, uten at reguleringen koster noe særlig, sier Botnen.
I Tyskland derimot, vil gasskraft- og oljekraftverkene produsere strøm til en temmelig høy pris på dagtid og kullkraftverkene og vindmøllene fortsette å produsere strøm til betydelig lavere priser om natten.
– Vannkrafteffekten er så prisgunstig at hvis det bygges ut mye kabelkapasitet mot utlandet, vil det føre til økt effektutbygging i vannkraftverkene helt til man stanses av nye flaskehalser enten i det nasjonale nettet eller i kablene mot utlandet, forklarer Botnen.
–Ønskelig med flere kraftlinjer
Kommunikasjonsdirektør i NordPool, Lars Galtung, mener det er positivt med flere kraftlinjer.
–Generelt vil større integrasjon i det europeiske kraftmarkedet gi mer lik pris mellom Norden og resten av Europa, men det vil også bedre forsyningssikkerheten. Derfor er det ønskelig med flere kraftlinjer mellom det nordiske og det europeiske kraftmarkedet.