Valget falt ikke overraskende på DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld).
Et klart flertall av EUs medlemsland stiller seg nå bak EU-kommisjonens tredelte strategi for mobil-TV, som ble presentert i juli i år. Dermed har samtlige 27 medlemsland forpliktet seg til å støtte og oppfordre til bruken av DVB-H, selv om det fortsatt er åpent for bruk av andre standarder.
– Har ikke råd
Dermed er plutselig ikke NRK ikke så bastante i sitt valg lenger.
– EU-landenes avgjørelse legger selvfølgelig føringer for hva vi tenker, men det betyr ikke at vi velger DVB-H av den grunn, sier Andreas Munkelien, teknisk ansvarlig for mobiltjenester i NRK.
De har i lang tid tviholdt på at de ønsker seg den konkurrerende standarden DMB (Digital Multimedia Broadcasting), rett og slett fordi den vil være mye billigere, siden den benytter DAB-nettet – som allerede er utbygd i Norge.
– Vi er lisensfinansiert, og har ikke råd til bygge ut et DVB-H-nett. Det er et faktum at DMB er billigere enn DVB-H, så da kan du lese det du vil ut fra det, sier Munkelien til TU.no.
Ikke dyrere
Telenor er ikke så opptatt av pris:
– Vi har ikke konkludert ennå, men fokuset vårt er hva som gir den beste kundeopplevelsen, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.
Lederen for Telenors mobil-tv-satsing i Norge, Dag Kristoffersen, utdyper:
– Det er klart kostnadsfaktoren er med i bildet, men det er mange måter å regne kostnader på. En ting er å bygge ut nettet, men det er også viktig hvordan det settes opp, hvilke områder som skal ha dekning, og hvilken tilgang kundene har til terminaler (mobiltelefoner, red.anm.). Vi tror at DVB-H-terminaler vil være vel så prisgunstige som DMB-terminaler, sier han.
Stor markedstrend
Og det har han nok rett i. Allerede da mobilprodusentene presenterte sine 2007-nyheter i vinter ble det klart at mange av de største, som Nokia, Samsung og LG, går for DVB-H som standard for mobil-TV på sine nye modeller.
– Norge har ligget langt foran andre land både med SMS, MMS og andre mobiltjenester, så det er rart de ikke er i førersetet denne gangen, sa sjefen for Nokias Nseries multimedietjenester, Harri Männistö, til TU.no da Nokia i februar lanserte en telefon som ennå ikke er kommet til Norge – nettopp fordi vi ikke har DVB-H som mobil-tv-standard.
Denne markedstrenden ble bare forsterket da EU-kommisjonen la frem sin mobil-tv-strategi i sommer, og både IKT Norge og flere andre gikk den gang ut og kritiserte Norges DAB-ønske på TU.no.
NetCom lytter til eieren
NetCom er mer opptatt av hva eieren TeliaSonera gjør, enn hva EU-kommisjonen ønsker. TeliaSonera har på sin side testet ulike teknologier for mobil-TV i Sverige, og en av disse er DVB-H.
– Deres valg vil nok påvirke oss, men per i dag leverer vi mobil-TV gjennom 3G-nettet, og det ser vi for oss å fortsette med en stund til, sier kommunikasjonsrådgiver Øyvind Vederhus i NetCom.
Kundeopplevelsen viktigst
Helge Høybråten, som er ansvarlig for TV2 Sumo, sier det er klart EUs avgjørelse har noe å si. Imidlertid mener han det er for tidlig for TV2 å kommentere saken.
– For oss som leverer tjenester til kundene er det altoverskyggende at kundenes opplevelse blir bra. Mitt ståsted er derfor at den plattformen som fungerer best for folk flest, og som har en fornuftig struktur i forhold til mediemarkedet, vil være den beste, sier Høybråten.
Testet i 20 land
Målet med EUs mobil-tv-strategi er å gi europeiske forbrukere fordelene med TV over alt til enhver tid, slik som i økende grad er tilfellet i Asia og USA. EU-kommisjonen understreker også at en felles standard gir kringkastere, hardwareprodusenter, innholds- og tjenesteleverandører den sikkerheten de trenger for å kunne rulle ut mobil-tv-tilbud for fullt i hele Europa 2008.
– Å se mobil-TV skal bli like lett, tiltalende og rimelig som å ta en telefon for alle europeere, sier EUs kommisjonær for Informasjonssamfunnet og medier, Viviane Reading i en pressemelding.
Så langt er DVB-H bare offisielt lansert i Italia og Finland, men standarden er testet i Danmark, Sverige, Tyskland, Frankrike, Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Ungarn, Irland, Latvia, Litauen, Luxembourg, Nederland, Polen, Slovenia, Portugal, Spania og Storbritannia.