FORSVAR

Norge knytter seg tettere til Storbritannia – etablerer omfattende forsvarsavtale

Norge og Storbritannia er i ferd med å utarbeide en omfattende avtale om tettere samarbeid innen forsvar, sikkerhet, og etterretning, ifølge forsvarsministeren.

Norges forsvarsminister Tore O. Sandvik og den britiske forsvarsministeren John Healey kunngjorde torsdag at det skal utarbeides et avtaleverk for tettere og bedre samarbeid innenfor en rekke områder på forsvars- og sikkerhetsfeltet.
Norges forsvarsminister Tore O. Sandvik og den britiske forsvarsministeren John Healey kunngjorde torsdag at det skal utarbeides et avtaleverk for tettere og bedre samarbeid innenfor en rekke områder på forsvars- og sikkerhetsfeltet. Foto: Brage Berglund / Forsvarsdepartementet / NTB
20. feb. 2025 - 14:48

– Vi står nå overfor mange av de samme sikkerhetsutfordringene i en tid som preges av mye usikkerhet, sier forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap).

Den «dypt ambisiøse» avtalen som skal styrke det norsk-britiske forsvars- og sikkerhetssamarbeidet, skal være på plass innen sommeren.

Blant annet skal Norge og Storbritannia samarbeide tettere om utvikling av forsvarskapasiteter, styrke det strategiske samarbeidet i nordområdene, og trene mer på militære operasjoner i fellesskap.

– Vi er to land som sammen har beskyttet Natos nordre flanke i flere tiår. Nå har vi en mulighet til ytterligere å utvide dette militære, industrielle og nasjonale partnerskapet, sier Storbritannias forsvarsminister John Healey.

Norge og Storbritannia bruker mange av de samme høyteknologiske våpensystemene. Mer militær samtrening og mer effektivt operativt samarbeid skal styrke både norsk, britisk og alliert forsvarsevne til sjøs, til lands og i lufta, var budskapet på en pressekonferanse i Bodø torsdag ettermiddag.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen skriver i en kronikk i Forsvarets forum at han er trygg på at alle Nato-land vil styrke sine forsvar.
Les også

Kan vi stole på Nato med Trump?

Tiltak mot sabotasje

I løpet besøket i Bodø torsdag fikk Healey og Sandvik en omvisning om bord på det britiske overvåkingsskipet RFA Proteus og det norske overvåkingsfartøyet KV Bison.

Begge skipene er utstyrt med den ubemannede undervannsfarkosten Kongsberg Hugin Underwater Vehicle som skal brukes til å overvåke undersjøisk infrastruktur på ekstreme dybder. Begge ministerne la betydelig vekt på risikoen for hovedsakelig russisk eller russiskstøttet sabotasje mot kritisk infrastruktur til sjøs – som undersjøiske kabler.

– Russland har i mange år opprettholdt og videreutviklet militære kapasiteter som kan ramme vestlig infrastruktur på dypt vann. Denne type kapasitet må vi anta at kan komme til anvendelse mot norsk infrastruktur ved en mer spent situasjon eller konflikt, sier Sandvik.

Analysen er sammenfallende med den norske sikkerhetstjenester kom med i sine nasjonale trussel- og risikovurderinger for to uker siden: Det er sannsynlig at Russland ser seg tjent med sabotasjeaksjoner mot mål i Norge, og norskeid energiinfrastruktur og Norges militære bidrag til Ukraina er potensielle mål, ifølge sikkerhetstjenestene.

– Vi ser dere

– Norge og Storbritannia sitter på høyteknologi som vi bruker kontinuerlig for å overvåke og beskytte vår egen undersjøiske infrastruktur. Den jobben gjør vi sammen. Vi sender nå en helt klar beskjed til enhver som måtte ønske å utføre sabotasje mot den undersjøiske infrastrukturen vår: Vi vil se dere, sier han.

Vi er Nato og Europas øyne og ører i nordområdene, poengterer Sandvik. I tillegg står vi overfor store investeringer i sjøforsvaret, med blant annet kjøp av fem fregatter, seks ubåter og «vi skal bygge mange nye standardfartøy».

– Selv om Russland har store tap på slagmarken i Ukraina, så er Nordflåten og atomvåpenkapasitetene på Kola fortsatt intakt. De har stor kapasitet til å operere på havet og under havflaten. Det er avgjørende for både norsk, britisk og amerikansk sikkerhet at vi koordinerer innsatsen, sa han til NTB onsdag.

– Naturlig å trekke sammen

Norge og Storbritannia skal også forsterke samarbeidet innen etterretning ytterligere.

– Derfor er det naturlig at vi knytter oss enda nærmere til hverandre for å styrke egen og alliert sikkerhet, og ivareta våre felles strategiske interesser. Samtidig vil vi bidra til å gjøre Nato sterkere, sier han.

Uttalelsene faller på tampen av det to dager lange besøket i nordområdene. Bakgrunnen for møtet mellom de to forsvarsministerne er blant annet en erkjennelse av at de europeiske landene må ta større ansvar for egen sikkerhet – i en høyst usikker tid der USA ser ut til å vende mer av sin oppmerksomhet mot Kina og Stillehavet.

– Slik situasjonen er nå, er det nødvendig at Europa tar større ansvar for sin egen sikkerhet. Vi må koordinere oss bedre og forsterke samarbeidet, sa forsvarsminister Sandvik til NTB onsdag.

En tøffing. Statsminister Mette Frederiksen er utålmodig og besluttsom. Beskjeden til forsvaret er nå «kjøp, kjøp, kjøp».
Les også

Tøffing viser vei

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.