MINERALER

Norge må bidra med mineraler til Europa

Verden mangler mineraler. Spesielt dem vi trenger for å gjennomføre det grønne skiftet, og den vestlige delen av verden er svært utsatt.

– Alle prosjekter blir utfordret fordi de representerer et naturinngrep. og det er ingen som liker naturinngrep, sier Henrik Schiellerup i NGU.
– Alle prosjekter blir utfordret fordi de representerer et naturinngrep. og det er ingen som liker naturinngrep, sier Henrik Schiellerup i NGU. Foto: Odd Richard Valmot
13. juli 2023 - 17:00
Background image blurred
Teknisk sett

Teknisk sett

En podkast om teknologi, av Teknisk Ukeblad

Gå til podkasten

Henrik Schiellerup, som er avdelingsdirektør for ressurser og miljø ved Norges geologiske undersøkelse (NGU), forteller at det som før handlet om arbeidsplasser i distriktene, nå må sees i sammenheng med Vestens og Europas mangel på mineraler. For selv om vi har store forekomster av visse mineraler her i landet, er vi også veldig avhengig av import.

– Bærekraft kan ikke nødvendigvis ses på lokal skala, sier han.

Heldigvis har vi store forekomster av noen mineraler, slik som sjeldne jordarter i Fensfeltet og fosfor, som trengs til kunstgjødsel, i Bjerkreim. Vi har gigantiske forekomster av titan og produserer rundt 5 prosent av verdensforbruket. Potensialet for drift på nye og gamle kobberforekomster er stort. Kobber er selve signalmetallet både i volum og betydning for klimaskiftet. I North Sea Link-kabelen mellom England og Norge er det 11.000 tonn kobber. I tillegg er potensialet stort for andre mineraler, for i motsetning til i Sverige og Finland er Norge dårlig kartlagt.

– Alle prosjekter blir utfordret fordi de representerer et naturinngrep. Og det er ingen som liker naturinngrep, sier Schiellerup. – Men det er oppgaven til industrien å sørge for at inngrepene blir så små som mulig.

Den geopolitiske situasjonen gjør at Norge må bidra med sine ressurser. Mineralmangel kan medføre et stort tap av industri. Ikke bare her, men i hele Europa.

– Å starte opp en gruve i dag er ikke som å starte en gruve på 50-tallet, påpeker Schiellerup.

Dette er noe av det vi snakker om i dagens podkast.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.