MENINGER

«Norge må utvikle sin egen Energiewende»

Tysklands Energiewende har allerede skapt flere hundre tusen arbeidsplasser. Havvind kan bli et av Norges svar på vår tids største utfordring, skriver Miljøpartiet De Grønne.

 Norge må utvikle sin egen energiwende, mener MDG. Slik så kraftregnskapet ut for Tyskland i fjor.
Norge må utvikle sin egen energiwende, mener MDG. Slik så kraftregnskapet ut for Tyskland i fjor. Bilde: Reuters
Teknisk Ukeblad
28. mai 2015 - 14:51

Skrevet av Miljøpartiet De Grønne.

Miljøpartiet De Grønne holdt nylig landsmøte i Stavanger, en by hvor arbeidsledigheten vokser raskt. Situasjonen er alvorlig for de mange som mister jobben. Stavanger har vært gjennom mange opp- og nedturer, men problemene i oljeindustrien er ikke forbigående.

Vi har allerede funnet fem ganger mer kull, olje og gass enn vi kan brenne hvis vi skal unngå katastrofal global oppvarming. Naturen, klimaet og økonomien – alt tilsier at oljealderen er i ferd med å ta slutt.

Les også: Satte rekord med solceller som er perfekte for norske forhold

Tilrettela for fornybart

Fornybar energi er i ferd med å bli konkurransedyktig i mange land. Mulighetene er store for de som henger med i det grønne skiftet. Men omstillingen kommer ikke av seg selv.

En aktiv næringspolitikk er avgjørende. Det kanskje fremste eksempelet er den tyske energiomstillingen, Energiewende, som ble fremmet av Die Grünen i Tyskland. Da Die Grünen satt i regjering ved årtusenskiftet, vedtok Tyskland omfattende feed-in tariffer som subsidierte og tilrettela for fornybar energi. På få år har fornybarandelen i Tyskland gått fra nesten null til 30 prosent.

Les også: Svensk solkraftverk hevder å være verdens mest effektive

Styrket tysk fortrinn

Energiewende bidro til å presse kostnadene for sol- og vindenergi kraftig nedover, og på få år har solenergi blitt konkurransedyktig med fossil energi i mange land.

Energiewende har skapt mange hundre tusen klimajobber og styrket Tysklands teknologiske fortrinn innen flere viktige sektorer. Dette står i sterk kontrast til norsk energipolitikk, som har handlet lite om å bygge ny industri, og mer om å bygge ned natur og hente opp olje.

Den tyske omstillingen har bred støtte i befolkningen. Meningsmålinger viser at 70-80 prosent av de spurte støtter opp om Energiewende. Det er ikke overraskende, gitt at rundt én million tyskere nå er forbrukere og/eller produsenter av fornybar energi.

Alle kjenner noen som har investert i fremtiden.

Aldri testet før: Skal forsyne prestisje-bygget med unik strømløsning

Ekstremt potensiale for havvind

Norge har på sin side vært flinke til å eksportere klimaansvaret til andre land. I stedet for å omstille vårt eget samfunn, har vi forsøkt å kjøpe oss fri gjennom kvotekjøp i utviklingsland.

I Norge er klimatiltak stadig noe som diskuteres i teorien, gjerne av økonomer som er så bekymret for prislappen at alle innenlands klimatiltak fremstår som for dyre.

Norge har et enormt potensiale for å utnytte vindkraft på havet, og norsk offshore-kompetanse er et ideelt utgangspunkt for en slik utvikling. Det var den sterke verftsindustrien som gjorde det lett for Norge å bygge opp en oljenæring.

I dag har vi muligheten til et nytt teknologisk skifte. Havvind kan bli en ny stor og bærekraftig industri, og en viktig energikilde for Norge, så vel som for Europa. For å få til dette kreves det kompetanse og investeringsevne.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Det har Norge overflod av. I tillegg trengs politisk vilje. Den må komme raskt hvis ikke Norge skal bli akterutseilt i den nye, globale energiøkonomien.

Les også: Svenskenes vindkraft-smutthull kan bli stående

Kan vi posisjonere oss?

De Grønne la nylig frem et forslag i Stortinget om å starte et norsk havvindeventyr. Det første steget må være å etablere en pilotpark for flytende havvind i Norge, som aktivt kan teste ut en rekke ulike teknologier.

Så må vi få på plass rammebetingelser som gjør det mulig å bygge ut havvind på norsk sokkel. Målet må både være å utvikle teknologi som kan kutte klimagassutslipp i stor skala internasjonalt, og som kan bidra til næringsutvikling i Norge.

Kan vi både møte klimautfordringene og posisjonere oss i et nytt energimarked? Svaret er et rungende ja! Disse tingene henger uløselig sammen, noe både Tyskland og Kina har vist, ved å vri markedet over til fornybare løsninger - som raskt blir lønnsomme.

Både Miljøpartiet De Grønne, og våre søsterpartier i the European Greens, er optimistiske med tanke på et slikt grønt skifte også i Norge. Folk er stadig mer opptatte av klimakrisen.

Japanerne skriker etter ren energi: Japanerne skriker etter ren energi - nå vil de hente den fra Finnmark

Regjeringen har blitt bremseklosser

I den norske spørreundersøkelsen Klimabarometeret, oppgir folk at de har svært høye forventninger til næringslivet, regjeringen og kommunene, men at de samtidig har et svært dårlig inntrykk av resultatene.

Regjeringen og Stortinget har blitt bremseklosser i videreutviklingen av Norge. Vi fortsetter å lyse ut nye letekonsesjoner til oljebransjen i stedet for å gjøre de investeringene i det grønne skiftet alle partiene nå snakker om at de vil gjøre.

Å ta klima på alvor handler om en storstilt omstilling av hele samfunnet. Norge må utvikle sin egen Energiewende - en overordnet, visjonær plan for hvordan Norge sammen med Europa skal bli verdensledende på fornybar energi, i takt med at oljeindustrien fases ut.

Det fornybare energimarkedet er globalt, det samme er potensialet for å bygge en grønn fornybar-økonomi. Norge og Europa kan samarbeide om veien videre. På De Grønnes landsmøte i oljehovedstaden Stavanger tok vi de første skrittene sammen.

Les også: Nå produserer denne gamle fisketråleren strøm



Rasmus Hansson, stortingsrepresentant, Miljøpartiet De Grønne

Lan Marie Nguyen Berg, førstekandidat i Oslo, Miljøpartiet De Grønne

Reinhard Bütikofer, talsperson for European Green Party

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.