FORSVAR

Norge og Nammo sammen om å tidoble produksjonen av artillerigranater

Norge har inngått kontrakt med Nammo om å tidoble produksjonen av artillerigranater. Verdien er i overkant av en milliard kroner.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og Morten Brandtzæg undertegnet avtalen der Norge har inngått kontrakt med Nammo om å tidoble produksjonen av artillerigranater.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og Morten Brandtzæg undertegnet avtalen der Norge har inngått kontrakt med Nammo om å tidoble produksjonen av artillerigranater. Foto: Bibiana Dahle Piene/NTB
9. juli 2024 - 13:41

Norge har inngått kontrakt med Nammo om å tidoble produksjonen av artillerigranater. Verdien er i overkant av 1 milliard kroner.

Både konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) kaller overfor NTB satsingen «et betydelig løft».

Formålet er at Nammo skal kunne investere i en ny produksjonslinje, slik at de kan produsere ti ganger så mange av de mest moderne artillerigranatene i forsvarssektoren.

– Vi ønsker ikke å tallfeste nøyaktig antall, av åpenbare grunner, sier konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo til NTB.

Tidoblingen gjelder 155mm artillerigranater, ifølge en pressemelding fra Forsvarsdepartementet. Artillerigranatene kan brukes i flere typer artilleriskyts, blant annet M109, som er donert til Ukraina.

I tillegg økes produksjonen av 120mm granater til stridsvogn og/eller annen grovkaliberammunisjon. Produksjonen økes også for rakettmotorer til missiler, for eksempel AMRAAM, som blant annet brukes i NASAMS-systemet. 

Mirage 2000-5 fra det franske luftvåpenets Escadron de Chasse 1/2 Cigognes. Frankrike ønsker å tilby slike fly til Ukraina.
Les også

Frankrike: Donerer Mirage 2000 til Ukraina

Vil ta opp imot to år

I januar i år satt regjeringen av én milliard kroner til «konkrete prosjekter hos Nammo for å øke produksjonen». Det er altså denne milliarden som nå munner ut i avtalen som ble underskrevet i Washington D.C tirsdag. Avtalen finansieres gjennom Nansen-programmet.

– Dette blir et stort og historisk løft for Nammo, som ikke hadde vært mulig uten regjeringens initiativ. Den nye produksjonslinjen vil gi oss en meget stor kapasitetsøkning. Dette vil også skape mange arbeidsplasser, fremme vekst på Innlandet, og bedre vår evne til å forsyne Norge, NATO og Ukraina, sier Brandtzæg i en pressemelding.

Konsernsjefen forteller at det vil ta et sted mellom halvannet og to år før alt er på plass. Samtidig er mye av grunnarbeidet allerede gjort. Planen er å realisere produksjonslinjen innen utgangen av 2026.

– Dette er nybrottsarbeid. Det er uvant at man må investere så mye på så kort tid, og da må det til et felles løft mellom myndigheter og industri. Det har vi nå fått til, og det setter vi stor pris på, sier Brandtzæg.

Det går store mengder artilleriammunisjon i krigen i Ukraina hver dag. <i>Foto:  Evgeniy MaloletkaAP/NTB</i>
Det går store mengder artilleriammunisjon i krigen i Ukraina hver dag. Foto:  Evgeniy MaloletkaAP/NTB

I tillegg skal Nammo kunne doble produksjonskapasiteten for annen artilleriammunisjon og rakettmotorer.

Avtalen er undertegnet av forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), og sammen med konsernsjef Brandtzæg presenterte han nyheten i Washington D.C. klokka 13.30 norsk tid, 7.30 lokal tid, tirsdag.

Mest til Norge

– Det tar litt tid, men det jobbes på høygir for å tilrettelegge, sier Gram til NTB.

Nammo har forpliktet seg til å opprettholde den nye produksjonskapasiteten i minst 15 år. Ukraina har et desperat behov for slike artillerigranater, men Brandtzæg understreker at det i første rekke vil innebære en betydelig økning av leveransene av granater til Norge. Samtidig har Nammo også en rekke kontrakter med andre land.

Konsernsjefen legger også vekt på at dette innebærer nye arbeidsplasser for Raufoss, i tillegg til at det styrker industribasen i Nato.

Avtalen finansieres gjennom Nansen-programmet. Dette er et norsk sivilt og militært støtteprogram til Ukraina på 75 milliarder kroner for perioden mellom 2023 og 2027.

Her avfyres et langtrekkende ATACMS-missil fra en Lockheed Martin M270A1-rakettkaster under en test i 2009. Missilene er på vei ut av det amerikanske forsvaret og sendes nå til Ukraina.
Les også

Dansk ekspert uenig med USA: Mener Ukraina bør kunne forsvare seg over russisk territorium med nye våpen

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.