MILJØ

Norge ønsker EU-forbud mot miljøgifter

Et omfattende forslag om forbud mot miljøgifter av typen PFAS i EU og EØS er lagt fram av Norge og flere andre land.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide støtter et EU-forslag om forbud mot miljøgifter av typen PFAS. Her fotografert under et besøk hos Hydrolift i Fredrikstad i 2022.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide støtter et EU-forslag om forbud mot miljøgifter av typen PFAS. Her fotografert under et besøk hos Hydrolift i Fredrikstad i 2022. Foto: Tore Stensvold
7. feb. 2023 - 09:04

– PFAS er blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) i en uttalelse.

Også Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland har vært med på å utarbeide forslaget. Det ble oversendt EUs kjemikaliebyrå ECHA i januar i år, og offentliggjøres tirsdag i Brussel.

I tillegg skal det presenteres på en pressekonferanse i Oslo.

Evighetskjemikalier

PFAS-stoffene kan blant annet forstyrre fosterutvikling og forplantningsevne og mistenkes for å øke risikoen for kreft.

En studie i fjor tydet på at stoffene allerede finnes i regnvann over hele kloden. De spres med hav- og luftstrømmer og kalles «evighetskjemikalier» siden de i liten grad brytes ned.

Eide mener det er en viktig milepæl at Norge og de andre landene nå foreslår å forby alle PFAS-stoffene. Da kan ikke lenger én type PFAS byttes ut med en annen.

Noen unntak finnes det likevel i forslaget for bruksområder der det ikke finnes alternative løsninger.

Ringvirkninger

Et forbud i EU og EØS kan bidra til strengere miljøregulering også i resten av verden, håper Eide.

– Produsenter som vil eksportere produkter til EU, må forholde seg til forbudet og forhåpentligvis velge samme standard i eget land, sier han.

Miljøministeren beskriver reguleringsforslaget som det mest omfattende innen kjemikalier i EUs historie. Et endelig vedtak kan komme i 2025 eller 2026.

De fluorholdige PFAS-stoffene brukes blant annet i tekstiler, i belegg på stekepanner, i kosmetikk, emballasje, brannskum og i industrien.

Flere av de aktuelle stoffene er allerede strengt regulert i EU og EØS.

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.