BYGG

Norge på 14. plass i undersøkelse om arbeidsforhold: Høye levekostnader og lav lønn

I en undersøkelse om arbeidsforholdene for bygningsarbeidere i 170 land må Norge se seg slått av både Kina og Emiratene.

Norge har blant verdens høyeste levekostnader, men lønna til bygningsarbeiderne i landet står ikke i stil.
Norge har blant verdens høyeste levekostnader, men lønna til bygningsarbeiderne i landet står ikke i stil. Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / NTB
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
22. nov. 2021 - 15:00

Vi er blitt vant til å høre at Norge er blant verdens beste land å bo i. På FNs lykkebarometre ligger vi i toppen år etter år, innvandringen må holdes igjen, oljen har skjemt oss bort med et kunstig høyt lønnsnivå.

Eller?

Ifølge en omfattende undersøkelse som arbeidstøyleverandøren Workwear Gurus har gjennomført, er ikke bildet like rosenrødt som vi gjerne vil ha det til. I hvert fall ikke for bygningsarbeidere, som denne rapporten tar for seg.

Her er 170 land rangert etter følgende tre kriterier: inntekt, levekostnader og sikkerhet.

Prognosene for byggeindustrien er lovende, ifølge rapporten, og i 2023 er det ventet at næringen vil sysselsette 220 millioner mennesker, eller sju prosent av arbeidsstyrken i verden.

Sveits på topp

Dette er topp 10 i undersøkelsen om arbeidsforhold for bygningsarbeidere:

  1. Sveits
  2. Storbritannia
  3. Belgia
  4. USA
  5. Kanada
  6. Singapore
  7. Luxemburg
  8. Kina
  9. Nederland
  10. Danmark

Norge kommer på 14. plass, med New Zealand, De forente arabiske emirater og Finland på plassene over. Den svake, norske plasseringen kan først og fremst tilskrives høye levekostnader. Der ligger Norge på 3. plass av de 170 landene i undersøkelsen.

Dårlig lønn i Norge

Samtidig gir ikke det hele forklaringen, for i vinnerlandet Sveits er levekostnadene enda høyere. Ulykkesraten er omtrent lik i de to landene, så da står vi igjen med lønn: Ifølge undersøkelsen tjener bygningsarbeidere i Sveits dobbelt så mye som de gjør i Norge – 709.000 i alpelandet mot 361.000 her hjemme.

Med det er bygningsrbeidere i Sveits lønnsledende, langt foran kollegene i Storbritannia, hvor snittet ligger på 519.000. På de neste plassene kommer Kanada, USA og Belgia, hvor årsinntekten ligger på cirka en halv million.

Hvilke stillinger som dominerer, eller hvor stor del av arbeidsstokken som består av utenlandsk arbeidskraft, sier undersøkelsen ikke noe om.

Inntektsnivået er oppgitt som gjennomsnittet for yrkesgruppen og skal være basert på oppdaterte tall. Formålet med undersøkelsen (utover å gi oppmerksomhet til avsenderen) er å se på arbeidsforholdene etter pandemien. Det er ventet en voldsom oppblomstring i byggeaktiviteten verden over nå som reiserestriksjoner letner, og det begynner å bli lettere å få tak i byggematerialer igjen.

Et tog sporet av ved Bjerka i Hemnes kommune 24. oktober 2024. Føreren omkom. Bildet er tatt 25. oktober 2024.
Les også

Ulykke i samme område i 2016: – Oppfølgingen ville vært annerledes i dag

Bak Kina, foran Sverige

Danmark er det eneste nordiske landet som har klart å komme inn blant de 10 beste. Men også de må se seg slått av Kina, et land som vel ikke har gjort seg spesielt bemerket for gode vilkår i arbeidslivet.

I omtalen av Kina slås det fast at landets byggeindustri ekspanderer i et halsbrekkende tempo, og at mulighetene for bygningsarbeidere i landet er ypperlige ettersom de tjener mer enn verdensgjennomsnittet, levekostnadene er beskjedne og bare 9 prosent rapporterer at de har skadet seg på jobb. 

Dårligs betalt er det i Usbekistan og Jemen, hvor bygningsarbeidere må nøye seg med rundt 8000 kroner i året. Farligst er det å jobbe i Myanmar, Uganda og Zambie. I disse landene oppgir over halvparten av bygningsarbeiderne at de har skadet seg på jobb.

Selv om Norge ikke hevder seg i toppen, slik vi har for vane når livskvalitet måles med statistikk, kan vi trøste oss med at vi slår Sverige, som havner helt nede på 27. plass. Hos Söta bror ligger årsinntekten til bygningsarbeiderne på 328.000 kroner. Levekostnadene er lavere enn i Norge, men ulykkesrisikoen er høyere (23 mot 14 prosent).

– Stemmer ikke

Erik Myrvold, administrerende direktør i Sonar bemanning, stusser over lønnsnivåene som er oppgitt i undersøkelsen. Han mener lønnsnivået er høyere i Norge, og lavere i Sveits og Storbritannia.

– 361.000 i snittlønn i Norge er jo cirka 100.000 under allmenngjort tariff. Generelt ligger folk godt over den tariffen, sier Myrvold til TU.

Han mistenker at de som har publisert studien, har hentet lønnsdata fra uoffisielle kilder og peker på Salaryexplorer.com som en sannsynlig kandidat.

– De påstår også at det er ca 70 prosent flere arbeidsulykker i Sverige enn i Norge. Det stemmer heller ikke med offisielle tall. Jeg tror disse tallene må tas med mange klyper salt, sier Myrvold.

PS: Dollarkursen som er brukt i artikkelen er 8,95.

Startuplab-sjef Per Einar Dybvik håper den varslede gründermeldingen fra næringsministeren skal gi et løft for norske gründere.
Les også

Startuplab-sjefen: Vi bør lære av Sverige og Silicon Valley

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.