FORSVAR

Norge skal trene ukrainske marinesoldater – må holde handelsrutene i Svartehavet åpne

Norske soldater skal trene ukrainske marinesoldater i småbåtoperasjoner. Målet er å bidra til at handelsrutene i Svartehavet kan holdes åpne.

Forvarsminster Bjørn Arild Gram under fremleggelsen av de årlige risikovurderingene tidligere denne uken.
Forvarsminster Bjørn Arild Gram under fremleggelsen av de årlige risikovurderingene tidligere denne uken. Foto: Arash A. Nejad
15. feb. 2024 - 07:52

I tillegg vil Norge donere gummibåter og utstyr for om lag 60 millioner kroner.

Treningen skal starte opp i vår, som et første skritt i det maritime koalisjonsarbeidet som Norge leder sammen med Storbritannia, opplyser Forsvarsdepartementet.

Kompetanse i verdenstoppen

– Norge stiller med etterspurt kompetanse i verdenstoppen. Vi har utviklet et godt forhold til ukrainske marinesoldater gjennom trening i Norge. Nå tar vi dette samarbeidet videre og etablerer et særskilt treningsopplegg, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Han er torsdag i Brussel på Natos forsvarsministermøte.

– Hvor mange ukrainske soldater er det snakk om?

– Jeg har ikke noe nøyaktig tall over det. Men den samlede norske treningsmisjonen for Ukraina er jo omfattende. I sum har vi hundrevis av norske soldater som er ute og trener ukrainske soldater, sier Gram til NTB.

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram møtte forsvarsindustrien på Statsministerens kontor onsdag.
Les også

Styrker samarbeidet med forsvarsindustrien

Holde handelsruter åpne

Treningen vil i første omgang vare om lag ett år i samarbeid med allierte nasjoner. Det skal starte opp i Nederland.

Soldatene skal først og fremst trenes i småbåtoperasjoner. Målet er å styrke Ukrainas sjøforsvar og forbedre Ukrainas evne til å operere langs egen kyst.

– Vi må hjelpe Ukraina i arbeidet med å holde handelsrutene i Svartehavet åpne, sier forsvarsministeren.

Morrow-sjef Lars Christian Bacher, statsminister Jonas Gahr Støre, ordfører i Arendal Robert Cornels Nordli og driftsdirektør i Morrow Andreas Maier under sommerens åpning av batterifabrikken.
Les også

Morrow får statlig milliardlån

Ungarn bremsekloss

På menyen for dagens forsvarsministermøte står videreutvikling av Natos nye rammeverk som ble vedtatt på toppmøtet i Vilnius i fjor. Planene om et sterkere kollektivt forsvar skal fylles med innhold.

Men en stor bremsekloss, særlig for Norge og det nordiske samarbeidet, er at Sverige fortsatt ikke er ratifisert som Nato-medlem.

Etter at Tyrkia omsider ratifiserte svenskenes Nato-søknad, har Ungarn, trass i løfter om det motsatte, blitt stående som det siste landet som ikke har godkjent Sverige.

Og til mange Nato-diplomaters store frustrasjon trekker prosessen ut. Gram er blant dem som kommer til å gi Ungarn en tydelig beskjed på Nato-møtet:

– Vi har et helt klart budskap: Nå må Sverige komme inn. Det er på høy tid og ikke noe å vente med. For Norges del er det jo sånn at vi ikke kommer i mål med planene våre på den måten vi ønsker så lenge Sverige ikke er fullverdig medlem, sier han.

<div class="article-image-caption">I fem uker i fjor lærte operatørene i Kystjegerkommandoen ukrainske marinesoldatene å blant annet bruke småbåter til taktisk forflytning og infiltrasjon, skjult overvåke og rekognosering, samt offensive operasjoner.</div>
<span>Foto: Catharina Molland Dale / Forsvar</span> <i>Foto: Catharina Molland Dale / Forsvar</i>
I fem uker i fjor lærte operatørene i Kystjegerkommandoen ukrainske marinesoldatene å blant annet bruke småbåter til taktisk forflytning og infiltrasjon, skjult overvåke og rekognosering, samt offensive operasjoner.
Foto: Catharina Molland Dale / Forsvar Foto: Catharina Molland Dale / Forsvar
Kongsberg Gruppen stilte ut en Nasams utskiftingsrampe da de avholdt markedsdag tidligere i år.
Les også

Litauen kjøper norsk luftvern for milliarder

– Krigen raser

På forsvarsministermøtet blir det også et møte i Nato-Ukraina-rådet. Etter snart to års krig ser frontene mellom Ukraina og Russland ut til å ha frosset.

– Det er riktig at det på landfronten ikke er så mye bevegelse. Men det skjer mye. Krigen raser for fullt. Og så ser vi jo at i Svartehavsregionen har ukrainerne hatt framgang og har lyktes med å presse det russiske sjøforsvaret tilbake, påpeker Gram.

– Det er viktig for å kunne eksportere korn, noe som vil gi Ukraina økonomisk styrke til å stå i striden. Det er jo noe av dette vi vil understøtte gjennom å ta en lederrolle i den maritime koalisjonen, sier Gram.

Men han avviser at støtten blant Nato-allierte står i fare for å forvitre.

– Men det er krevende, og det er veldig viktig at vi sender tydelig signal om at vi står i dette så lenge det er nødvendig.

Kongsberg Gruppen har signert en avtale om å levere NSM-raketter til det amerikanske forsvaret. Kontrakten kan komme opp i cirka 12 milliarder kroner. Her ved konsernsjef i Kongsberg Gruppen Geir Håøy.
Les også

Kongsberg-selskap har inngått sin største rakettkontrakt noen gang

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.