FORSVAR

Norge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet

Norge støtter USA i at Tyrkia ikke kan fortsette å være med utviklingen av de nye F-35-kampflyene dersom de kjøper luftvernmissiler fra Russland.

USA er rasende på Tyrkia etter at landet har nektet å trekke seg fra en handel om kjøpe S-400 luftvernmissiler fra Russland, noe som kan få konsekvenser for Tyrkias deltakelse i F-35-programmet. Bildet viser en amerikansk F-35.
USA er rasende på Tyrkia etter at landet har nektet å trekke seg fra en handel om kjøpe S-400 luftvernmissiler fra Russland, noe som kan få konsekvenser for Tyrkias deltakelse i F-35-programmet. Bildet viser en amerikansk F-35. Staff Sgt. Jensen Stidham
29. juni 2019 - 09:30
Xpeng P7 er en av de mange kinesiske bilmodellene som er lansert i Europa. Så langt er det bare produsenten SAIC, som står bak merket MG, som har kapret vesentlige markedsandeler.
Les også

Tror EUs straffetoll på kinesiske elbiler kan bli 30 prosent

USA er rasende på Tyrkia etter at landet har nektet å trekke seg fra en handel om kjøpe S-400 luftvernmissiler fra Russland. Dersom ikke Tyrkia avbestiller våpensystemet innen 31. juli vil amerikanerne ikke ha landet med i samarbeidet om de nye kampflyene F-35.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier han støtter amerikanerne i deres reaksjon overfor Tyrkia,

– Det er åpenbart at det å gjøre F-35 programmet sårbart, det er det ingen av partnerne som er interessert i, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til VG.

Tyrkia og Norge har sammen med Danmark, Italia og Nederland gått til innkjøp av det nye kampflyet.

– F35 programmet er den største investeringen vi noen gang har gjort. Når man i programmet vurderer det slik at dette øker sårbarheten., så er ikke vi villig til å være med på det, sier Bakke-Jensen.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at kjøpet av de russiske missilene handler om Tyrkias suverenitet og sa til sin egen partigruppe tirsdag at det er uaktuelt for landet å gå tilbake på avtalen.

Finlands forsvarsminister Antti Häkkänen, forsvarsminister Bjørn Arild Gram og den svenske forsvarsministeren Pål Jonson på grensen mellom Finland, Norge og Sverige i forbindelse med Nato-øvelsen Nordic Response
Les også

Finland skal lagre militært utstyr i Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.