Siden 1991 har Norge lovet støtte til moderniseringen av nikkelsmelteverket på Kolahalvøya.
Etter mye frem og tilbake satte Stortinget av 270 millioner kroner til prosjektet i 2001. Penger som skulle gå til modernisering av smelteverket i Nikel.
Lokaliseringsavklaring
Men etter snart 20 år med diskusjoner omkring moderniseringen av nikkelverket, har eierne ennå ikke bestemt seg for om det skal lokaliseres i Nikel eller i Montsjegorsk lenger sør på Kola-halvøya. Nå brenner det et blått lys for den norske støtten.
Må være ferdig i 2010
- Avtalen forutsetter at moderniseringen av smelteverket skal være ferdig innen utløpet av 2010. Hvis de skal gjøre det, må de jo sette i gang snart, sier avdelingsdirektør Tore Ising i Miljøverndepartementet til Teknisk Ukeblad.
For å rekke fristen måtte byggingen ha startet i løpet av første kvartal. Fortsatt er ikke spaden satt i jorden og en beslutning er utsatt til høsten.
Ising understreker at støtten er knyttet til modernisering av smeltehytten i Nikel, ikke bygging i Montsjegorsk.
I mellomtiden velter tykk, forurensende røyk ut av pipene til smelteverket. Nikkelverket slipper ut rundt 150.000 tonn svoveldioksid årlig. Seks ganger mer enn Norges totale utslipp.
Ingen bevegelse i Nikel
- Det er ingen bevegelse på noe område i Nikel. Det som ble sagt i fjor høst var at de skulle ta en avgjørelse i løpet av april. Til høsten regner man at det tas en avgjørelse om man skal sette i gang eller flytte til Montsjegorsk, sier Thomas Nilsen. Han er assisterende generalsekretær i Barnetssekretariatet.
Forsker Lars Rowe ved Fridtjof Nansen Institutt minner om at det er snakk om å gi støtte til noen av Russlands rikeste menn.
I mellomtiden har selskapet blitt privatisert og de to eierne, Mikhail Prokhorov og Vladimir Potanin er gode for 87 milliarder kroner hver, ifølge Aftenposten.
Norilsk Nickel, som eier smelteverket, kunngjorde i forrige uke et resultat på syv milliarder dollar, rundt 35 milliarder kroner, i 2007. Ising understreker at det ikke har noen betydning for avtalen Norge i sin tid signerte.
Utslippene fortsetter
Departementet har i mange år finansiert overvåkning av luftkvalitet i grenseområdene og utvider fra i år overvåkningen med en ny stasjon for måling av svoveldioksid i Karpdalen.
Ifølge departementet er det registrert at utslippene av svevestøv med tungmetaller har økt de siste par årene. Derfor startes målinger av svevestøv gjennom hele året i Svanvik fra i år. Det skal også utvikles et program om matsikkerhet og helse blant annet knyttet til funnene av høye verdier av tungmetaller i bær.
Ising påpeker at avtalen er todelt. Det ene er støtte til et såkalt briketteringsanlegg i Zapolyarny, som er besluttet bygget og som får sin støtte. Det er støtten til moderniseringen av smelteverket som kan falle bort dersom selskapet ikke innfrir avtalen.