Nyland leder 200 ansatte som forsyner Olje- og energidepartementet med faglige råd og data, og er med på å legge premissene for mye av det som foregår på sokkelen.
Men hun er ikke alene om å være kvinne med makt i den norske oljeindustrien.
Teknisk Ukeblad har foretatt en uhøytidelig kåring av Olje-Norges ti mektigste kvinner. Flere av dem jobber i det offentlige, men også i private bedrifter har kvinnene funnet veien til topps.
Spennende jobb
– Jeg vil ikke si at jeg har makt, men jeg har innflytelse og påvirkningskraft. Mye av makten ligger i departementskorridorene og hos ministeren. Men i forhold til de verdiene som er der ute, og midlene staten legger i virksomheten, er det viktig å ha et apparat som påvirker aktørene til å finne de beste løsningene, sier Nyland.
Hun synes selv at hun har en svært spennende jobb.
– Det er ikke så mange kvinner på topp i oljenæringen. Vi går ikke i beina på hverandre akkurat, kommenterer hun.
Velger bort ledelse
Selv har hun 50/50 kvinner og menn i sin ledergruppe.
– Kvinnene som er der er valgt fordi de var de best kvalifiserte kandidatene, sier Nyland.
Hun mener det er mye god teknologisk fagkompetanse hos kvinner, men ser at de gjerne velger annerledes i forhold til ledelse.
– Jeg synes man ser en trend der også menn velger bort ledelse, sier hun.
Riktige beslutninger viktig
– Er det fordi det er krevende på toppen?
– Som leder blir man frontet med det som skjer, samtidig som man opplever både et indre og et ytre press. Men jeg tror det er annerledes i statlig virksomhet enn i et industrikonsern som skal levere resultater. Presset er større i en slik posisjon.
– Hva er den største utfordringen til oljenæringen?
– Det er å sikre at vi får ut det som er mulig å få ut av eksisterende felt. Samtidig er det viktig å ta riktige beslutninger på leting og utvinning av nye felt. Det man planlegger i dag kan man høste om 10–20 år. Da må man vite hva man diskuterer og hva man utelater, sier Nyland.
Nummer 2 - Elisabeth Berge
Når oljeministre kommer og går, er det departementsråd Elisabeth Berge og hennes embetsverk som sørger for at arbeidet i Olje- og energidepartementet ikke stopper opp.
Berge har hatt jobben i fire år, og har på den tiden rukket å få med seg fire forskjellige statsråder fra to forskjellige regjeringer.
– Vi legger frem et faglig grunnlag. Politikerne er ofte raske til å sette seg inn i nye ting, men vi representerer kontinuiteten med hele vår fagkunnskap, sier Berge.
Dramatisk forskjell
Hun har lagt merke til at det er stadig flere kvinner når oljebransjen samles til treff.
– Det er en dramatisk forskjell fra da jeg begynte med dette feltet i 1981. Det er ofte lettere å velge en som er lik seg selv, dermed er det store tregheter i systemet, sier hun.
Hun tror olje og gass oppfattes som harde fag, og dermed ofte velges vekk av kvinner.
– Men det er ingen grunn til at det skal være slik. Ikke er det snakk om tunge løft, og det er jo et utrolig interessant felt, sier hun.
Mer mangfold
Berge spår at i løpet av ti år vil energibransjen se helt annerledes ut.
– Mangfoldet er i ferd med å utvikle seg også i Norge. Jeg tror at forskjellige måter å se ting på fører til bedre beslutninger. I jakten på kompetanse og gode medarbeidere går man glipp av et stort potensial hvis ikke også kvinner blir prioritert, sier hun.
– Hva er den største utfordringen til oljenæringen?
– Å fatte gode langsiktige beslutninger i en kortsiktig verden og å finne den gode balansen mellom næringsvirksomhet og miljø, sier Berge.
Resten av lista:
Nummer 3: Liv Monica Stubholt, statssekretær i Olje- og energidepartementet
Liv Monica Stubholt (Sp) er forretningsadvokat, og har vært statssekretær siden valget i 2005, først i Utenriksdepartementet og nå i Olje- og energidepartementet. Før hun ble partner i advokatfirmaet BA-HR, var hun prosjektleder i Norsk Investorforum.
I departementet har hun blant annet ansvar for internasjonalisering og alt som har med olje og gass å gjøre.
Nummer 4: Margareth Øvrum, konserndirektør i Teknologi og ny energi, StatoilHydro
Margareth Øvrum er en av to kvinner i StatoilHydros konsernledelse. Hun har ansvaret for en divisjon som skal bidra til nye og konkurransedyktige teknologiske løsninger for leting, økt utvinning, feltutbygging, konseptutvikling og en sikker og effektiv drift, ifølge selskapets nettsider.
Øvrum har vært ansatt i Statoil siden september 1982, og konserndirektør fra 2004.
Hun er opprinnelig sivilingeniør fra Norges tekniske høgskole (NTH) i Trondheim, med spesialisering i teknisk fysikk. Øvrum har hatt sentrale lederstillinger i Statoil, blant annet som konserndirektør for Helse, miljø og sikkerhet og konserndirektør for Teknologi og prosjekter.
Dessuten var hun Statoils første kvinnelige plattformsjef, på Gullfaksfeltet, i tillegg til at hun har vært produksjonsdirektør for Veslefrikk og direktør for Driftsstøtte norsk sokkel.
Nummer 5: Gro Kielland, styreleder i BP Norge
Gro Kielland er den første norske kvinnelige toppleder for BPs virksomhet i Norge. Jobben har hun hatt siden juni 2005. Før det var hun utstasjonert i Storbritannia, og fra april 2003 var hun administrerende direktør for Wytch Farm, BPs største oljefelt på land i Europa.
Kielland er utdannet sivilingeniør fra NTH i maskinteknikk. I perioden 1982 til 1990 arbeidet hun med sikkerhet, pålitelighetsanalyser, og risikostyring innen operasjoner offshore og på land.
Fra 1990 har hun jobbet i BP, der hun har hatt en rekke lederstillinger blant annet innen prosjektledelse og modifikasjoner. Før hun forlot Norge var hun ansvarlig for utbyggingen av Tambarfeltet.
Nummer 6: Jorunn Sætre, adm. dir. i Halliburton Skandinavia
Jorunn Sætre har vært øverste leder for 1600 Halliburton-ansatte i Skandinavia siden 2001. Hun har vært i selskapet i 27 år, i roller som laboratoriumsingeniør, feltingeniør, distriktsingeniør i Aberdeen, operasjonsleder i Esbjerg, teknologisjef for Skandinavia, operasjonsleder for sementering og simuleringer i Tananger og direktør for det europeiske forskningssenteret i Leiderdorp i Nederland
Hun er utdannet ingeniør fra Bergen Ingeniørhøgskole, og er også styremedlem i Halliburton AS, i Oljeindustriens Landsforening (OLF) og Topplederforum.
I juni ble hun kåret til årets «Oilwoman» av Society of Petroleum Engineers (SPE). Tidligere har kun menn fått denne prisen (da som «Oilman of the year»).
Nummer 7: Siri Helle Friedemann, programkoordinator for Petromaks, Norges forskningsråd
Siri Helle Friedemann er programkoordinator for Petromaks, som forvalter en stor andel av den offentlig finansierte petroleumsforskningen. Programmet omfatter både langsiktig grunnforskning, kompetanseutvikling, anvendt forskning og teknologiutvikling.
Friedemann har vært i Forskningsrådet siden 2000, som programkoordinator og rådgiver innen petroleum. Før det var hun 20 år i Norsk Hydro, der hun blant annet drev med forskning, utbygging og kommersialisering.
Til sammen disponerer Petromaks 5-600 millioner kroner i året til forskning, og har rundt 170 prosjekter løpende til enhver tid.
Nummer 8: Anna Aabø, direktør i international Research Institute of Stavanger AS (Iris)
Anna Aabø har ledet Iris (tidligere Rogalandsforskning) siden januar 2007. Før det var hun direktør for Iris sine forskningsaktiviteter innen petroleum.
Iris har fokus på fire forretningsområder: Petroleum, biomiljø, samfunns- og næringsutvikling og gassteknologi. Aabø leder et forskningsinstitutt som er uavhengig og har 240 ansatte.
Hun er utdannet matematiker og har jobbet i petroleumsindustrien i mange år med fokus på forskning og teknologiutvikling. Hun har også jobbet mye internasjonalt, blant annet i Bangladesh, Angola, Vietnam, Russland og USA.
Nummer 9, Unni Steinsmo, konsernsjef i SINTEF
Unni Steinsmo har ledet Sintef siden 2004. Før det ledet hun Sintef Materialer og Kjemi.
Hun har doktorgrad i materialteknologi og har blant annet vært forskningsdirektør i Sintef fra 1997 til 2003. Steinsmo startet som forsker i Sintef allerede i 1981, og var da eneste kvinne blant 50 menn, ifølge Adresseavisen. Sintef er Skandinavias største uavhengige forskningsorganisasjon, med ca. 2000 ansatte.
Nummer 10: May Britt Myhr, adm. dir. i SINTEF Petroleumsforskning
May Britt Myhr har ledet Sintefs Petroleumsforskning siden mars 2006. Da hadde hun fungert i stillingen siden august året før, da forgjengeren David Lysne måtte gå som følge av korrupsjonsanklager knyttet til instituttets satsing i Iran.
Myhr er utdannet cand.scient. fra NTNU innenfor organisk analytisk kjemi, med hovedfag i organisk geokjemi.
Hun ble ansatt i Sintef Petroleumsforskning (den gang IKU) i 1986, og har hatt forskjellige stillinger i bedriften, blant annet som laboratorieleder, programleder og seksjonsleder. I halvannet år jobbet hun ved Norsk Hydros forskningssenter i Bergen, som utleid fra Sintef.
Da Myhr tiltrådte som fungerende adm. direktør ved Sintef Petroleumsforskning, var hun forskningssjef med ansvar for instituttets avdeling for bassengmodellering.