INDUSTRI

Norges første fabrikk

Kongsberg Våpenfabrikk ble etablert i 1814 – som Norges første fabrikk. 210 år senere er Kongsberg-Gruppen med på den fjerde industrielle revolusjon.  – Vi har alltid hatt nesa utover inni skauen her, sier Even Aas.

Kongsberg Våpenfabrikk var den første bedriften i Norge som brukte ordet «fabrikk» i navnet, forteller Even Aas (t.v.) til TUs Jan Moberg.
Kongsberg Våpenfabrikk var den første bedriften i Norge som brukte ordet «fabrikk» i navnet, forteller Even Aas (t.v.) til TUs Jan Moberg. Foto: Beate Johnsen
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
25. juli 2024 - 16:06

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Det har vært mange geopolitiske hendelser i verden etter 1814. Kongsberg-Gruppen har overlevd alle. Og har sågar hentet inspirasjon til fremtidige strategiplaner fra store omveltninger som Berlinmurens fall og terrorangrepet mot Twin Towers 11. september 2001.

Even Aas er konserndirektør for samfunnskontakt og informasjon i Kongsberg-Gruppen – i tillegg er han en god historieforteller som trekker de store linjene for oss opp gjennom konsernets historie.

Grep muligheter

Aas er opptatt av å formidle hvordan kunnskapen og kompetansen fra driften av sølvgruvene var med på å danne grunnlaget for etableringen av (den gang) Kongsberg Våpenfabrikk. 

– Legg merke til navnet, sier Aas. – Det var første gang et selskap i Norge fikk navnet fabrikk. Inspirert av den industrielle revolusjon, som da startet.

Konsernet har opp gjennom historien klart å gripe mulighetene ved store samfunnsomveltninger. 

For eksempel var det Berlinmurens fall som gjorde at Kongsberg-Gruppen bygde opp sin maritime divisjon. Dette førte igjen til oppkjøpet av Norcontrol (1992) og Simrad (1996).

Store omveltninger

Med krig i Europa er situasjonen diametralt annerledes i dag enn ved Murens fall i 1989. Hva kan det bety for Kongsberg-Gruppens fremtidige utvikling? 

I denne episoden av podkasten Teknisk sett får du høre om dette og flere andre spennende omdreininger i gruppens historie. For som Aas sier:

– Jeg tror du skal lete lenge etter en bedrift i verden som har hatt kontinuerlig produksjon i 210 år!

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Kongsberg Gruppen  stilte ut en Nasams utskytingsrampe utenfor kontoret på markedsdagen tidligere i juni.
Les også

Norge kjøper nytt luftvern for opp til 4,8 milliarder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.