Det har vært mange geopolitiske hendelser i verden etter 1814. Kongsberg-Gruppen har overlevd alle. Og har sågar hentet inspirasjon til fremtidige strategiplaner fra store omveltninger som Berlinmurens fall og terrorangrepet mot Twin Towers 11. september 2001.
Even Aas er konserndirektør for samfunnskontakt og informasjon i Kongsberg-Gruppen – i tillegg er han en god historieforteller som trekker de store linjene for oss opp gjennom konsernets historie.
Grep muligheter
Aas er opptatt av å formidle hvordan kunnskapen og kompetansen fra driften av sølvgruvene var med på å danne grunnlaget for etableringen av (den gang) Kongsberg Våpenfabrikk.
– Legg merke til navnet, sier Aas. – Det var første gang et selskap i Norge fikk navnet fabrikk. Inspirert av den industrielle revolusjon, som da startet.
Konsernet har opp gjennom historien klart å gripe mulighetene ved store samfunnsomveltninger.
For eksempel var det Berlinmurens fall som gjorde at Kongsberg-Gruppen bygde opp sin maritime divisjon. Dette førte igjen til oppkjøpet av Norcontrol (1992) og Simrad (1996).
Store omveltninger
Med krig i Europa er situasjonen diametralt annerledes i dag enn ved Murens fall i 1989. Hva kan det bety for Kongsberg-Gruppens fremtidige utvikling?
I denne episoden av podkasten Teknisk sett får du høre om dette og flere andre spennende omdreininger i gruppens historie. For som Aas sier:
– Jeg tror du skal lete lenge etter en bedrift i verden som har hatt kontinuerlig produksjon i 210 år!
Maritim næring: Mener ministeren sitter på klimanøkkel – men ikke vil bruke den