ENERGI

Norges første solkraftverk får grønt lys

Har søkt om støtte til teknologi som kan riste snøen av solcellepanelene i Stor-Elvdal.

Administrerende direktør Kristin Melsnes i Solgrid vil bygge tosidige solceller i et grustak i Stor-Elvdal.
Administrerende direktør Kristin Melsnes i Solgrid vil bygge tosidige solceller i et grustak i Stor-Elvdal. Foto: Solgrid
5. mai 2022 - 13:15

– NVE har nå gitt konsesjon til det første solkraftanlegget i Norge, og det er en milepæl. Omfanget av norsk solkraft er foreløpig lite, men det vokser jevnt, sier Inga Nordberg, direktør i energi- og konsesjonsavdelingen til NVE, i en pressemelding.

– I årene framover forventer vi at solkraft vil bli et stadig viktigere bidrag til kraftsystemet vårt.

Furuseth solkraftverk skal bygges i Stor-Elvdal kommune i Innlandet. De har fått konsesjon til en installert effekt som kan dekke det årlige strømforbruket til rundt 320 husholdninger.

Det finnes allerede flere konsesjonsfrie anlegg for solkraft på tak rundt i Norge. Men et større solkraftverk slik det som er planlagt, måtte ha en anleggskonsesjon.

Billig nok å bygge i Norge

Anlegget er på 7 megawatt og kan gi om lag 6,4 gigawattimer kraft i året. Det dekker forbruket til 320 husholdninger.

Bak planene i Stor-Elvdal står Solgrid, et selskap som blant annet er eid av Akershus Energi og Østfold Energi.

– Prisene har sunket ganske mye på solpaneler de siste årene, og det gjør at det etter hvert er mulig å bygge slike parker i Norge, sa prosjektleder Henning Leifsen til TU i oktober.

Tosidige solceller

Marginene er enda ikke veldig store, og selskapet ser etter muligheter for støtte, blant annet ved at de tar i bruk ny teknologi.

Anlegget skal bestå av såkalte tosidige solceller som også utnytter sollys som reflekteres fra bakken. Slike anlegg har vist seg å ha god effekt.

– Vi ønsker også å bygge ut trackere på deler av anlegget og har søkt om støtte til det. Planen er å finne ut om en sånn teknologi vil gi merverdier, forteller Kristin Melsnes, administrerende direktør i Solgrid, til TU.

Såkalte trackere gjør solcellepaneler bevegelige. Da kan de for eksempel flytte seg i takt med solens bane, eller riste av seg snø.

I snøtunge Stor-Elvdal er spesielt sistnevnte funksjon interessant, sier Melsnes.

Planlegger 2 GW

Anlegget i Stor-Elvdal et godt eksempel på arealer som er attraktive for solkraft, mener hun.

– I Solgrid ser vi etter det jeg kaller grått land. Det vil si områder som ikke er så produktive eller kommer i konflikt med primærnæringer eller andre hensyn, men med god solinnstråling.

Et annet alternativ er samdrift med landbruk.

Solgrid er et nytt selskap som bygde sitt første solkraftverk i Varberg sør for Gøteborg i høst. Ifølge selskapet har de prosjekter på mer enn 1000 MW under utvikling, mange av dem i Norge.

Selskapet har ambisjoner om å bygge 2 GW solenergi i Norden innen 2030, forteller Melsnes.

– Forholdene ligger godt til rette i Norge. Det er solinnstråling som er avgjørende, og det kalde klimaet vårt er faktisk gunstig for solcellenes virkningsgrad og levetid. Selv om vannkraften er ryggraden i det norske kraftsystemet, har vi tro på at solkraft vil spille en stadig viktigere rolle, forklarte Melsnes til TU i høst.

– Komponentprisen har økt

Hun medgir at økte kraftpriser er gunstig for lønnsomheten i prosjektet.

– Samtidig har komponentprisen økt, og råvaresituasjonen er anstengt, sier Melsnes om utviklingen i vår.

Planene er å begynne byggingen i august, når de har fått alle formaliteter på plass. Deretter skal anlegget stå ferdig til jul.

Hvem og hvor de skal kjøpe solcellepanelene fra, er hemmelig enn så lenge. Selskapet er i innkjøpsprosessen nå, forteller Melsnes.

Solenergianlegget Stępień i Polen på 58 MW drives av Wento, et heleid datterselskap av Equinor. Kronikkforfatterne peker på hva som kreves for at solkraftanlegg skal bli mer attraktive og naturvennlige enn vindkraft på land.
Les også

Slik kan solkraftanlegg bli mer naturvennlige enn vindkraft på land

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.