Forskningsprosjektet har fått navnet PHUSICOS, som betyr «ifølge naturen» på gresk. Premisset er at naturen i seg selv er en kilde til ideer og løsninger for å minimere risikoen som klima-drevne naturskader står for.
NGI opplyser i en pressemelding at Gudbrandsdalslågen blir en av fem demonstrasjons- og undersøkelsesområder.
Tanken er at naturbaserte løsninger kan være fleksible alternativer til tradisjonelle ingeniørløsninger. Prosjektet skal bidra til å teste ut dette gjennom fem innovative prosesser:
- Designe bærekraftige forvaltningstjenester ved bruk av "Living Labs" (demonstrasjons-
og undersøkelsesområder).
- Teknisk innovasjon og evaluering.
- Ledelsesinnovasjon i form av planverktøy, styringsdokumenter og implementering av mekanismer for bærekraftig bruk.
- Skape en kunnskapsplattform gjennom en læringsarena.
- Etablere en omfattende og nyskapende data-plattform med produkter og løsninger.
PHUSICOS ledes som nevnt av NGI og har 15 europeiske partnere innen forskning, universiteter og regionale myndigheter fra syv europeiske land. Oppland fylkeskommune er en av disse, og har ansvaret for arbeidet med flom- og skredforebygging knyttet til Gudbrandsdalslågen.
Første oppstartsmøte for PHUSICOS holdes på NGI i Oslo den 12. juni i år, med representanter for alle de 15 partnerne tilstede. Prosjektet har varighet i fire år og et budsjett på totalt 10 mill. € via EUs forskningsprogram Horizon 2020. Omlag halvparten av PHUSICOS-budsjettet skal gå til direkte tiltak med bruk av naturbaserte løsninger.