ENERGI

«Norges klimahykleri er formidabelt»

Australsk finansavis radbrekker Norges olje- og klimapolitikk.

«Equinor (...) sier at de nye fatene vil bli produsert med CO2-utslipp på under 4 prosent av verdensgjennomsnittet, fordi prosjektet er drevet med bruk av vannkraft. Dette er grønnvasking på sitt beste», skriver Financial Review-skribent Robert Guy,
«Equinor (...) sier at de nye fatene vil bli produsert med CO2-utslipp på under 4 prosent av verdensgjennomsnittet, fordi prosjektet er drevet med bruk av vannkraft. Dette er grønnvasking på sitt beste», skriver Financial Review-skribent Robert Guy, Faksimile: Financial Review
17. jan. 2020 - 20:30

«Norway's climate change hypocrisy is breathtaking.»

Slik starter kommentarartikkelen fra Financial Review-skribent Robert Guy, som har blitt mye delt på sosiale medier i Norge denne uken. 

Mens Australia brenner, retter australiere et stadig mer kritisk søkelys mot Equinors planlagte aktivitet «down under» - og nå også mot Norges generelle oljeaktivitet.

– Grønnvasking på sitt beste

Robert Guy mener at Norge framstiller seg selv som «klimaets store beskytter», særlig med tanke på at Oljefondet i fjor trakk seg ut av selskaper som jobber med olje- og gassutvinning.

– Forsøket på å få et moralsk overtak i klimakampen ville vært prisverdig hvis ikke statsminister Erna Solberg i forrige uke åpnet Johan Sverdrup-feltet - Norges tredje største oljefelt. Noensinne, skriver han, og viser til at Sverdrup etter hvert vil produsere opptil 660.000 fat om dagen.

– Equinor (...) sier at de nye fatene vil bli produsert med CO2-utslipp på under 4 prosent av verdensgjennomsnittet, fordi prosjektet er drevet med bruk av vannkraft. Dette er grønnvasking på sitt beste. Det er stor forskjell på utslippsintensiteten i oljeproduksjonen og CO2 som frigjøres gjennom produkter som bensin, som kommer til å bli laget av oljen fra Johan Sverdrup, skriver kommentatoren.

Oljeetterspørselen økte i 2019

Australske myndigheter har godkjent Equinors tredje utkast til miljøplan for leteboring i Australia. <i>Illustrasjon:  Equinor</i>
Australske myndigheter har godkjent Equinors tredje utkast til miljøplan for leteboring i Australia. Illustrasjon:  Equinor

Til slutt skriver Guy at Norges intensjon om å fortsette produksjonen «understreker en ubehagelig sannhet: den globale oljeetterspørselen er fortsatt sterk og det er åpenbart penger i å produsere dette på lang sikt».

Han skriver også at oljeetterspørselen økte med 900.000 fat om dagen i tredje kvartal 2019, sammenlignet med året før, og at tre fjerdedeler av veksten kom i Kina. 

Likevel advarer kommentatoren om at olje ikke er en sikker vinner, på grunn av økende press for strengere utslippskrav, og nye, billige forsyningskilder som amerikansk skifergass. 

Equinor har gjort et nytt funn av olje og gass nær Fram-feltet i Nordsjøen. Brønnen er boret av riggen Deepsea Atlantic.
Les også

Equinor har gjort et nytt olje- og gassfunn i Nordsjøen

Viser til Sverdrup-feltet

Statsminister Erna Solberg (H) og resten av politisk ledelse ved Statsministerens kontor (SMK), har ikke ønsket å kommentere kritikken fra Guy.

SMK henviser i stedet til klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), som skriver følgende til TU:

«For å nå målsetningene i Parisavtalen er vi avhengig av at klimapolitikken reduserer etterspørselen etter olje og gass i framtida. Dette vil påvirke norsk økonomi og oljepolitikk. Norge forsterker nå sine klimaambisjoner, og vi bruker mye ressurser til å utvikle og ta i bruk nye klimavennlig teknologi. Dette vil bidra til å redusere utslipp, også i andre land. Alle sektorer må kutte i sine utslipp, også olje og gass, derfor er det bra at vi på Stortinget fikk vedtatt elektrifisering av Sverdrup-feltet. Dette er et viktig skritt for å få norske utslipp ned.»

Konsernsjef Anders Opedal i Equinor leverer resultater for tredje kvartal i år som er svakere enn han gjorde til samme tid i fjor. Bildet er fra 2022.
Les også

Fornybarsatsingen drar ned Equinor-resultatet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.