KRAFT

"Norges største solcelleanlegg" ble innviet to ganger i dag

En stor dag for ministere og solceller.

 Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner legger ned det siste panelet på Kjørbo sammen med Ståle Rød i Skanska og Marius Holm i Zero (til venstre).
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner legger ned det siste panelet på Kjørbo sammen med Ståle Rød i Skanska og Marius Holm i Zero (til venstre). Bilde: Sigurd Øygarden Flæten
3. des. 2013 - 19:42

Først skrudde klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft på solcelleanlegget ved Høgskolen i Hedmarks avdeling på Evenstad.

Parken på Evenstad har lenge blitt profilert som Norges største solcelleanlegg.

Men den rekorden holdt ikke lenge: To timer etterpå la kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner ned det siste panelet på næringsbygget på Kjørbo, som blir Norges første plusshus – og ikke minst landets største solcelleanlegg.

Les også: Norsk solinnstråling er opptil 10 prosent høyere enn tidligere antatt

1556 m2

Statsbyggs anlegg på Evenstad måler 470 m2 solceller, og skal levere minst 57 MWh kraft årlig.

Den rekorden ble dermed grundig slått av anlegget på Kjørbo på 1556 m2, og en forventet produksjon på 229,3 MWh.

Plusshuset på Kjørbo vil, når det står ferdig i april i år, produsere mer kraft enn det forbruker.

Næringsbygget er et resultat av Powerhouse-samarbeidet mellom Entra Eiendom, Skanska, Snøhetta, Hydro, rådgivingsselskapet Asplan Viak og miljøorganisasjonen Zero.

Les også: Bytter ut kull og diesel med solceller på Svalbard

Utfordrer miljøvernministeren på nytt

Jan Tore Sanner er glad for at statsråder konkurrerer om å profilere de største anleggene.

– Det føltes som en seier for miljøet. Det er bra med vennskapelig kappestrid mellom statsråder på dette området, sier Sanner til Teknisk Ukeblad.

Han utfordrer sin statsråd-kollega til å slå rekorden på nytt.

– Jeg både håper og tror at klima- og miljøministeren tar hansken og slår min rekord – selv om jeg håper den får stå noen flere timer enn hennes.

Les også: Nytt vindu kan generere strøm

Lover ingenting

Næringsbygget på Kjørbo er verdens første rehabiliterte plusshus, og et privat initiativ. Selv om Sanner gjerne kaster glans over den nye rekorden, vil han ikke si noe konkret om lignende initiativer fra regjeringens side.

– Alle offentlige bygg kommer ikke til å bli plusshus, men vi skal ha en dialog med Statsbygg og se om det er mulig å realisere plusshusnivå også i det offentlige, sier Sanner.

Han vil ikke si noe om muligheten for plusshusnivå på sitt eget rehabiliteringsprosjekt, regjeringskvartalet.

– Det er for tidlig å si hva som er mulighetene i et nytt regjeringsbygg, jeg syntes det viktigste nå er at man her viser hva som er mulig få til.

Sanner peker på at denne typen bygg foreløpig er dyre å bygge.

– Det er en betydelig ekstrakostnad å bygge på denne måten, og det kommer ikke til å bli byggestandarden. Men det er viktig at vi diskuterer virkemidler for å få private på banen. Da er det desto viktigere er det at det blir realisert prosjekter som dette.

Les også: Det skal bli enklere å få betalt for å produsere solkraft hjemme

Ønsker sterkere insentiver

Under innvielsen i dag ble Sanner møtt med oppfordringer om å styrke insentivene for denne typen bygg fra aktørene i Powerhouse-samarbeidet.

– Vi håper det kommer sterkere insentiver som får folk til å velge grønt. For politikere er det veldig lett å være ambisiøse i målsettingene. Men i tillegg må man hjelpe til å dra lasset, sa konserndirektør Ståle Rød i Skanska.

Også Zero-leder Marius Holm la vekt på insentivene.

– Vi har fått viktig støtte fra Enova, men dette er et pilotprosjekt. Det er viktig at man også innfører regelmessig støtte for fremtidige prosjekter. Vi har foreslått å støtte de tusen første plusshusene. Slik vil man få et insentiv som gir ringvirkninger i hele næringen, sier Holm til Teknisk Ukeblad.

Les også:

– Norske ingeniører kan for lite om solenergi

Googles solvarmekraftverk har startet opp

Antall norske solenergiselskaper har doblet seg siden 2005  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.