Neste år er det norske datasikkerhetsselskapet Norman 30 år.
De siste årene har de ikke gjort så mye av seg, men de har faktisk kunder i 182 land og en omsetning er på en kvart milliard kroner.
Nå er selskapet delt i to: Norman Shark, som jobber mot analyse og målrettede angrep, og Norman Safeground som er det sikkerhetsselskapet vi kjenner fra før.
Nå tar sistnevnte et skritt tilbake til røttene som faktisk begynte med sikkerhetslagring. Men denne gangen kan de by på mye mer.
Les også: – NSA betaler telekomselskaper milliarder
Lager backupen i Norge
Mange undersøkelser peker på at tap av data er noe av det aller verste en bedrift kan oppleve. De fleste som opplever det som karakteriseres som katastrofale datatap går konkurs. Selv halvparten av dem som har backup klarer ikke å få den på plass dit den skal.
Den åpenbare løsningen på dette er skybasert sikkerhetslagring, men 60 prosent av bedriftene sitter på gjerdet og venter på at det skal bli sikkert nok og med god nok kontroll på dataene.
Norman vil løse problemet for små og mellomstore bedrifter. De garanterer en supersikker løsning i nettskyen, En norsk sådan. Faktisk to stykker. For de som bruker Norman SecureBackup får lagret dataene sine på to ulike steder i Norge. Går det ene lageret i lufta, er det ingen problemer.
Og ingen skal kunne lytte på linja. Dataene blir kryptert med en 256 bits nøkkel før de forlater bedriften og det kan ingen knekke ennå. Det bedriften selv må passe på er passordet. Går det tapt kan ikke en gang Norman selv pakke ut sakene deres.
Les også: Den ultimate oppskriften på IT-sikkerhet
Enkel backup
Det skal det være enkelt å ta backup til skyen, mener selskapet. En programvaresnutt, installert på 15 minutter, er det som trengs.
Ingenting skal installeres på PC-ene til folk utenom de som skal bevege seg utenfor internettet. Skal de ut, må ha de programvare installert. Men har de det sendes det såkalte inkrementelle endinger til sikkerhetslageret i nettskyen.
– Dette er enkelt, billig og skalerbart og klart til salg neste uke. Vi komprimerer og dedubliserer dataene vi sender, så vi belaster linjene minst mulig. Når vi installerer systemet tilbyr vi å ta den første backupen på fysiske disker for å redusere linjebelastninge, sier produktdirektør Arne Uppheim i Norman Safeground.
Les også: Verdensrekord i trådløs dataoverføring
Sikker nettskylagning
I svært mange bedrifter bruker de ansatte nettskybaserte lagringstjenester rettet mot forbrukere. DropBox, SkyDrive, iCoud og andre er svært populære. Selv om mange bedrifter forbyr dem, viser undersøkelser som Cisco har gjort at 60 prosent blåser en lang marsj i det og bruker dem likevel. Det er bare for enkelt og fristende.
– Løsningen er Norman SecureBox, sier Uppheim. – Dette er omtrent det samme som dem forbrukere flest har kastet seg over, men folk vil kjenne seg igjen i brukervennlighet og funksjonalitet. Forskjellen er at dette er en bedriftsløsning med en helt annen sikkerhet som fungerer på PC-er, Mac-er, nettbrett og mobiler.
Det er ingen ting i veien for at brukerne kan lagre private data i SecureBox, men det er administrator som har styringen.
Bedriften kan slette data om det trengs hvis noen mister en dings eller slutter. Normans løsning tilbyr også en viss grad av backup. Alle tidligere versjoner av filer blir lagt i søppelkassa og der ligger de klar til henting i to uker.
Les også: Hackere - velkommen inn!
Velkjent komsept
Norman har bygget tjenesten slik at den likner mye på de brukerne kjenner fra før. De kan dele filer og mapper samtidig som de kan sette detaljerte kriterier for hvorden filene kan brukes. Slik som at de bare kan leses.
Brukere som deler en mappe med for eksempel jobbfiler kan få e-postvarsel når en endrer seg. De kan også sende filer direkte på e-post til mapper uten å går gjennom filsystemet.
– Vi tror dette er en veldig billig forsikringspremie for bedrifter for å hindre at data kommer på avveie, sier Uppheim.
Les også: